VN Japana

Button ispred Alonsa i Vettela

AutoMoto / AutoMoto Sport | 09. 10. 2011. u 10:14 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački vozač Sebastian Vettel osvojio je treće mjesto u utrci za Veliku nagradu Japana, obranio titulu i postao najmlađi dvostruki prvak Formule 1 u povijesti! Prvu titulu je osvojio poslije drame i grešaka suparnika iz Ferrarija. Drugu mnogo impresivnije, sa – devet pobjeda (od 15 mogućih), 12 pol pozicija i sa samo jednim izostankom sa pobjedničkog postolja.

Krenuo je mladi vozač ekipe Red Bull i u Japanu sa prvog mjesta. Međutim, taktiku sa četiri odlaska u boks su bolje pripremili njegovi rivali iz Mclarena, pa je u utrci koja se odlučivala odlascima kod mehaničara trijumfirao jedini Vettelov rival u utrci za titulu – Jenson Button.

Impresivno su djelovali cijele godine i novi prvak i njegov tim i u potpunosti dokazali da su zajedno sazreli. Nije tako davno bila 2009. godina, kada je Vettel tijekom svoje prve sezone u timu donio Red Bullu prvu pol poziciju i prvu pobjedu u povijesti, da bi prošle godine šokirao svijet osvajanjem titula!

Ove godine nije bilo šokova. Mladi Vettel je napredovao, razvio se u pravog prvaka, dominirao sa svojim timskim kolegom Markom Webberom na kvalifikacijama i osvojio titulu pet utrka prije kraja sezone.

Iako mu je u Japanu bio dovoljan samo bod, Vettel je želio da se domogne novog pehara u velikom stilu. U tome ga je omeo Britanac sjajnom vožnjom i odličnom taktikom. Napao je Button Vettela od starta utrke. Odmah je pokušao da se domogne prvog mjesta agresivnim napadom, Nijemac je odbio njegov napad i umalo ga istjerao sa staze.

Zanimljivo je da je na početku treće serije odlazaka u boks nekoliko krugova utrku vodio Michael Schumaher i da je to bilo njegovo prvo vodstvo od 2006. godine! Ipak, to je bio samo splet okolnosti, pošto jedini dugo nije mijenjao gume, pa se ubrzo nastavila borba utroje – između Buttona na prvom, Alonsa na drugom i Vettela na trećem mjestu.

Takav redoslijed na čelu utrke zadržao se do kraja. Vettel je napadao Španjolca, nervirao se što ne može da ga prestigne, nervozno mahao pesnicom, ali je po prolasku kroz ciljnu ravninu ipak podigao palac, a kolege iz tima mu uzvratile već tradicionalnim: "Weltmeister"!

Kopirati
Drag cursor here to close