Formula 1: Verstappen u zadnjem krugu postao svjetski prvak
Infarktna završnica

Formula 1: Verstappen u zadnjem krugu postao svjetski prvak

AutoMoto / AutoMoto Sport | 12. 12. 2021. u 15:46 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Max Verstappen je u infarktnoj završnici Velike nagrade Abu Dhabija u zadnjem krugu prestigao Lewisa Hamiltona i osvojio prvi naslov prvaka u karijeri.

Nizozemac je do titule došao doslovno u zadnjim sekundama.

"Ovo je ludo. Ne znam što bih rekao. Jako sam zadovoljan zbog tima i svih ovih momaka. Jako volim raditi s njima. Konačno sam danas imao malo sreće. Moj tim zna da ih volim i želim to raditi s njima sljedećih 10 ili 15 godina", rekao je na kraju utrke Verstappen.

“Prvo, velike čestitke Maxu i njegovoj ekipi. Ali jako sam ponosan na svoj tim i dali smo apsolutno sve od sebe. Osjećao sam se sjajno u autu zadnjih nekoliko mjeseci. Vidjet ćemo što će se dogoditi sljedeće godine", rekao je po završetku Lewis Hamilton.

Jednom u stotinu godinu. Jednom u milijun godina. Na ovakav način će se završiti jedna utrka koja odlučuje o naslova prvaka. U posljednjem krugu.

Iako je Lewis Hamilton skoro pedeset krugova bio u vodstvu, bio u prednosti, naslov svjetskog prvaka je osvojio Max Verstappen. Prvi Nizozemac u povijesti.

Lewis Hamilton je kao vozač napravio sve što je mogao. Čak je i na starijim gumama držao utrku pod kontrolom i vrlo vjerojatno bi bez problema završio na prvom mjestu da se nije dogodio Nicolas Latifi.

Latifi se pet krugova prije kraja zabio u ogradu i Safety car je morao izaći na stazu. Hamilton nije mogao s prve pozicije zamijeniti gume, ali je Verstappen to odmah napravio te se vratio na mekim gumama.

U jednom trenutku je izgledalo kako Hamilton i u takvoj situaciji drži sve pod kontrolom.Međutim, FIA je u zadnji čas objavila da vozači koji kasne za cijeli krug mogu prestići sigurnosni automobil što je značilo da se Verstappen vratio na drugo mjesto na stazi iza Hamiltona, a kad je krenulo utrkivanje Verstappen je bio sasvim blizu Hamiltona i napao ga na kočenju za peti zavoj u posljednjem krugu.

Hamilton je pokušao uzvratiti, ali na puno starijim i dva stupnja tvrđim gumama nije imao šanse i Verstappen je ostvario pobjedu koja mu je trebala za naslov prvaka. Nevjerojatno!

U jednom trenutku je izgledalo kako nitko osim netko gore na nebu može pomoći Verstappenu, ali nevjerojatna sezona završila se na nevjerojatan način.

Sainz je završio treći za Ferrari Nakon što je Perez odustao pretkraj utrke, a Mercedes je ovim rezultatom osmu godinu zaredom osvojio konstruktorski naslov.

Hamilton je odlično startao s unutarnje strane i preuzeo vodstvo prije prvoga zavoja. Red Bull se žalio direktoru utrke Michaelu Masiju da Hamilton nije vratio poziciju iako je skratio zavoj, ali Masi je odgovorio da je Verstappen prisilio Hamiltona na vožnju van granica staze i da je dovoljno usporio nakon rezanja zavoja i time nije stekao trajnu prednost.

Foto: Formula 1 / Lewis Hamilton i Max Verstappen

Pročitajte još

Već u petom krugu, Hamilton je imao dvije sekunde prednosti, Verstappen je bio ljut zbog odluke sudaca, jer misli da bi Hamilton morao biti kažnjen zbog 'prečice' s kojom se vratio na prvo mjesto.

Nakon dvadesetak krugova je je Hamilton i dalje bio sigurna oklada, vozač kojeg samo čudo može zaustaviti na putu prema osmom naslovu svjetskog prvaka.

U 35. krugu je Hamilton imao 5.5 sekundi prednosti, na 11 krugova prije kraja Hamilton je imao 12.5 sekundi prednosti. Međutim u momčadi Mercedesa su se kockali s gumama i to su skupo platili.

Što se tiče ostatka poretka, nešto što nikome nije bilo važno danas, Sainz je uhvatio treće mjesto odustajanjem Pereza. Iza njega ciljem je prošao Tsunoda pa njegov momčadski kolega Gasly.

Bottas tek na šesto mjestu, s kojega je i startao. Bodove su još osvojili Norris, Alonso, Ocon i Leclerc.

Kopirati
Drag cursor here to close