Prijevoz

Aplikacija Uber na udaru zakona diljem svijeta

AutoMoto / Flash | 10. 12. 2014. u 07:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajland je naredio američkoj kompaniji za rezerviranje taksi prijevoza Uber da obustavi djelovanje, što je najnoviji udarac toj tvrtci, kojoj je rad zabranjen i u indijskom glavnom gradu New Delhiju.

Zabrana u New Delhiju je uslijedila nakon što je vozač optužen za silovanje putnice.

Ured za kopneni prijevoz Tajlanda kaže da vozači koji prevoze i naplaćuju usluge putem aplikacije Uber, niti su registrirani, niti osigurani da voze u komercijalne svrhe, te da Uberov sustav plaćanja kreditnom karticom nije u skladu sa regulativom.

Kompanija se našla na udaru kritika i u Sjedinjenim Američkim Državama gdje kritičari kažu da vozačima nudi nepoštene opcije, da ih se ne provjerava dovoljno, te da na taj način korisnike dovode u opasnost.

Uber ove optužbe negira.

''Moraju odmah prestati raditi'', rekao je Thiraphong Rodprasert, generalni direktor Ureda za kopneni transport Tajlanda.

Zabrane

Aplikacije za rezerviranje prijevoza naljutile su tradicionalne taksi servise širom svijeta, a korisnici sve više koriste ove aplikacije da pronađu ljude koji će ih negdje prevesti, a ne tradicionalni taksi.

''Kazna za vozače može biti 61 dolar, a Vlada radi na tome da poveća kazne'', kaže Thiraphong.

U susjedom Vijetnamu, pregovori o regulaciji Ubera su u tijeku, dok je u Indoneziji aplikacija ilegalna.

U isto vrijeme je sud u Španjolskoj zabranio ovu taksi službu u cijeloj zemlji. A u San Franciscu je u utorak uhićen vozač Ubera osumnjičen za ubojstvo devetogodišnjakinje, koju je navodno pregazio, javlja Bloomberg. Incident se dogodio 1. siječnja prošle godine.

Gradske uprave Rio De Janeira i Portlanda su također zaključile da aplikacija ne ispunjava zahtjeve za dobivanje licence.

Uber je u Nevadi također morao obustaviti rad, nakon što je sud zatražio blokadu ove tvrtke. Sudac je rekao da se Uber nije pridržavao državnih zakona koji reguliraju prijevoz i javni promet.

Kopirati
Drag cursor here to close