Umro u neimaštini

David Dunbar Buick, osnivač najstarije postojeće automobilske marke u SAD-u

David Dunbar Buick rodio se u škotskom gradu Arbroathu, a već u dobi od dvije godine doselio se s obitelji u SAD. Naselili su se u gradu Detroitu, a mladi je Buick postao izumiteljem.
AutoMoto / Flash | 17. 09. 2024. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva / David Dunbar Buick (17. rujna 1854. - 5. ožujka 1929.)

Prije 170 godina, 17. rujna 1854. rođen je u Škotskoj David Dunbar Buick, osnivač američke automobilske marke Buick. To je danas najstarija postojeća marka automobila u Sjedinjenim Američkim Državama (potječe još iz 1899. godine).

Buick pripada General Motorsu, a pozicioniran je u luksuznom segmentu (iznad svih ostalih GM-ovih marki osim Cadillaca). U prvom desetljeću 20. stoljeća Buick je bio ujedno i najveći proizvođač automobila u SAD-u.

David Dunbar Buick rodio se u škotskom gradu Arbroathu, a već u dobi od dvije godine doselio se s obitelji u SAD. Naselili su se u gradu Detroitu, a mladi je Buick postao izumiteljem.

Kad su se u svijetu pojavila prva vozila pokretana motorima s unutarnjim izgaranjem, David Dunbar Buick počeo je eksperimentirati na tom području i razvijati tehnologiju tih vozila.

Foto: Auto News / David Dunbar Buick, gotovo zaboravljeni pionir automobilske industrije

Njegova prva kompanija, imena Buick Auto-Vim and Power Company, isprva se trebala baviti motorima za poljoprivredna vozila, no ubrzo se Buick prebacio na izradu kompletnih automobila.

Izgleda da je zbog velikog ulaganja u razvoj tehnologije Buick financijski loše poslovao. Godine 1906. kompaniju je preuzeo William C. Durant, koji je na njenom temelju ubrzo izgradio divovski General Motors.

Durant je otkupio Buickov udio za 100.000 dolara, u današnjoj protuvrijednosti od 4 milijuna dolara. Unutar Durantovog GM-a Buick je ostao jednom od automobilskih marki.

David Dunbar Buick bavio se u posljednjem dijelu života raznim drugim poslovima. Nakon neuspješnih ulaganja u tvrtku California Oil i zemlju na Floridi te pokušaja, sa sinom Tomom, proizvodnje rasplinjača, David Buick se nakratko vratio automobilskom biznisu. 

Video: The History of General Motors: From Buick, Cadillac and Pontiac to Chevrolet

Buick je 1921. osnovao automobilsku tvrtku Lorraine Motors, a 1923. osobno konstruirao prototip Dunbar. No cijeli je projekt propao te Buick doživljava poslovni i osobni bankrot.

U intervjuu s povjesničarom Bruceom Cattonom Buick je 1928. priznao da živi u neimaštini, ne može imati telefon te da radi kao predavač u Detroitskoj školi obrta.

David Buick umro je od raka debelog crijeva 5. ožujka 1929.

Iako je umro gotovo bez prebijenog novčića, njegovo naslijeđe živi kroz tvrtku koju je osnovao, a koja i danas proizvodi automobile.

No još više od toga živi kroz položaj ventila na gotovo svim automobilima proizvedenim u posljednjih stotinjak godina, koji su ondje gdje ih je prvi uspješno smjestio veliki izumitelj David Dunbar Buick. Prvi je veliki uspjeh ostvario model 10 iz 1907.

Jedan je od temelja GM-a, koji je nastao 16. rujna 1908., spajanjem Buicka, Oldsmobilea, Cadillaca, Oaklanda, a naknadno i Pontiaca.

Buick je u povijest ušao modelom Eight iz 1948., s prvim automobilom s automatskim mjenjačem Dynaflow.

Prvi serijski automobil opremljen ekranom osetljivim na dodir bio je Buick Riviera iz 1986. godine. Bio je poznat kao grafički kontrolni centar ili CCC i sadržavao je niz važnih funkcija za podešavanje sustava vozila.

Ostalo je povijest…

Video: Buick Electronic Control Center|CRT|Touchscreen
Kopirati
Drag cursor here to close