U Stellantisovoj tvornici

Električni Fiat Grande Panda proizvodit će se u Kragujevcu

Proizvodnja Grande Pande počinje u drugoj polovici ovog mjeseca u Stellantisovoj tvornici u Kragujevcu u Srbiji.
AutoMoto / Flash | 15. 07. 2024. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlog mjeseca FIAT je predstavio prvi model svoje nove serije automobila inspirirane legendarnom Pandom koja je bila prilično popularna u osamdesetim godinama.

Prilikom predstavljanja izvršni direktor tvrtke Oliver Francois rekao je kako je “početak pisanja prve stranice budućnosti” najbolji način proslave 125 godina FIAT-a, a na toj prvoj stranici stoji upravo ime nove Pande.

Kako se ova tvrtka priprema za budućnost, jasno je da će Grande Pandu pokretati električni motori, a bazirana je na istoj platformi (Smart Car) kao i Citroen e-C3.

Na istoj platformi Stellantis planira lansirati čak 13 automobila kroz više svojih brendova, od čega FIAT planira četiri modela - nakon Grande Pande, kompanija do 2027. planira svake godine predstaviti novi model automobila iz ove serije, javlja Zimo.

Ono po čemu bi ovaj automobil, kao i svi model bazirani na ovoj platformi trebali biti specifični jest - njihova cijena. Grande Panda, kao i e-C3 odgovor su na kinesku ofenzivu na tržištu električnih automobila na kojem dominiraju svojim naprednim modelima pristupačne cijene, ali i potražnje europskih korisnika među kojima nema prevelike potražnje za skupljim e-vozilima, no pokazuju interes za jeftinijim verzijama.

Nakon predstavljanja nove Pande prošlog mjeseca, iz FIAT-a nisu objavili koliko će ovaj automobil stajati, no prije nekoliko dana napokon smo saznali cijenu.

A ona, barem za električna vozila, nije velika, što znači da bi se upravo zbog cijene mnogi potencijalni kupci e-vozila mogli odlučiti upravo za ovaj model. Osnovni model Grande Pande tako bi trebao biti dostupan po cijeni nižoj od 25 tisuća eura, koliko stoji i novi e-C3.

Automobil je nešto kraći od 4 metra (3990 mm), širok je 1,76 m i visok 1,57 m, uz prtljažnik kapaciteta 361 l. Pokreće ga 83 kW motor te dolazi s 44 kWh baterijom, a njegov doseg, prema WLTP-u, trebao bi iznositi oko 320 km.

Proizvodnja Grande Pande počinje u drugoj polovici ovog mjeseca u Stellantisovoj tvornici u Kragujevcu u Srbiji. Prvo bi se, tijekom jeseni, trebao pojaviti na tržištima Italije i Francuske, a naknadno i na drugim tržištima te će biti zanimljivo vidjeti kolika će biti potražnja, odnosno koliko će vozača privući ovaj automobil cijene niže od 25 tisuća eura.

Kopirati
Drag cursor here to close