Mislili su da griješe

Evo tko je otkrio da moćni Volkswagen vara

AutoMoto / Flash | 25. 09. 2015. u 16:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U timu, koji je otkrio da je veliki i moćni Volkswagen lagao svoje kupce, bili su profesor, dva tek diplomirana studenta, istraživač s fakulteta i vođa tima, inženjer Daniel Carder, direktor Univerzitetskog centra za alternativna goriva, motore i emisiju.

Carder se u intervjuu za Reuters čudi iznenađenju oko VW-a: ''Mi smo istraživanje proveli prije godinu ipol i objavili rezultate. Jasno, kad smo vidjeli prve rezultate, bili smo šokirani, sumnjali smo u sebe, pitali se gdje smo pogriješili. A onda se pokazalo da je sve točno. I da, VW je znao za istraživanje i za rezultate koje smo dobili, bili su na prezentaciji'', dodaje on, prenosi B92.

Istraživanje koje je dovelo do potvrde da kompanija laže, što je za samo dva dana koštalo više od 20 milijardi eura vrijednosti, a još nije ni počela rasprava o plaćanju odšteta.

I tako je zaključeno da je problem softwarea u tome što je mogao prepoznati samo da se automobil nalazi na eko-testu pa je prilagođavao emisiju štetnih plinova kako bi auto prikazao manje štetnim za okolnu nego što jeste.

Konkretno, rezultati su prikazivali čak 40 puta manju količinu dušikovih oksida (NOx) od stvarne. Cilj VW-a bio je povećanje performanse, kao i smanjenje potrošnje goriva.

Podsjetimo, njemački auto gigant Volkswagen objavio je da čak 11 milijuna vozila tog proizvođača ima ugrađen software koji lažira podatke o štetnim ispušnim gasovima.

Izvršni direktor Volkswagena Martin Winterkorn podnio je u srijedu ostavku zbog skandala oko krivotvorenja testova emisije koji je pogodio najvećeg svjetskog proizvođača automobila, prenosi Nacional pisanje CNN Moneya.

"Ovo radim u interesu tvrtke, iako nisam svjestan kako je s moje strane bilo ikakvih malverzacija”, rekao je Winterkorn u izjavi nakon hitnog sastanka s ravnateljima Volkswagena. Dodao je kako je zapanjen opsegom loših postupanja te kako prihvaća odgovornost i nada se kako će njegova ostavka tvrtki omogućiti ‘nov početak’.

Inače analitičari upozoravaju da bi kriza u tom divovskom proizvođaču automobila mogla predstavljati veću opasnost za njemačko gospodarstvo nego što je to grčka dužnička kriza.

Volkswagen je najveći njemački proizvođač automobila, koji zapošljava više od 270.000 ljudi u zemlji, a još je i više radnika u njegovim dobavljačima.

Kopirati
Drag cursor here to close