Živaca

Jakarta grad s najvećim prometnim gužvama na svijetu

AutoMoto / Flash | 04. 02. 2015. u 21:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni grad Indonezije Jakarta nosi neslavni rekord grada s najvećim prometnim gužvama na svijetu.

Za istraživanje su, navodi Anadolija, podaci prikupljani satelitskim sustavom za navigaciju vozila, a obuhvaćeno je 78 zemalja svijeta. Istraživanje je pokazalo kako vozači u prometu tijekom jedne godine u prosjeku stanu i ponovo krenu 33.240 puta.

Značajan čimbenik koji doprinosi zagušenju prometa u Jakarti je nedostatak željezničkog sustava.

"Kada veliki gradovi poput Jakarte nemaju organiziran željeznički promet onda postoje zaista velike gužve u prometu", kazao je guverner Jakarte Basuki Tjahaja Purnama dodajući kako poziva sve građane koji žive u glavnom gradu Indonezije da "budu strpljivi sve dok ne bude osposobljen željeznički sustav 2018. godine".

Jedan od indonezijskih političkih analitičara Andrinof Chaniago smatra kako odsustvo željezničkog prometa u indonezijskoj prijestolnici nije jedini problem s kojim se taj grad susreće u domeni prometa.

Na svom Twitter profilu napisao je kako višemilijunski gradovi imaju problem s nedostatkom prostora za prometne trake. Prema njegovom pisanju, optimalni prostor koji prometne trake imaju iznosi 20 posto površine dok u Jakarti one zauzimaju samo šest posto.

Gužvama u prometu, kako je istaknuo, ide u prilog i nedostatak pješačkih prijelaza te tunela za pješake.

Sve veća potražnja stanovnika glavnog grada Indonezije za životom nau perifernim dijelovima grada rezultirali su sve dužim kolonama u prometu te većem broju privatnih vozila.

Na drugom mjestu je najveći turski grad Istanbul. Istraživanje je pokazalo da vozači u gradu na Bosforu prosječno u prometu stanu i pokrenu motorno vozilo 32.520 puta tijekom jedne godine.

Nakon Istanbula, Mexico City je treći grad s najvećim gužvama u prometu, a nakon ovog grada slijedi drugi najveći grad Indonezije Surabaya potom St. Petersburg, Moskva, Rim, Bankok, Guadalajara i Buenos Aries.

Najmanje gužve u prometu ima u finskom gradu Tampere.

Kopirati
Drag cursor here to close