Napdaju Europu

Kineski Nio razmatra preuzimanje Audijeve tvornice u Belgiji

Audijeva tvornica, smještena u Vorstu u Belgiji, trenutno je pred zatvaranjem. Kineski proizvođač električnih vozila Nio navodno istražuje mogućnost kupnje.
AutoMoto / Flash | 20. 09. 2024. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Audijeva tvornica u Vorstu, koja trenutno proizvodi Audi Q8 e-tron, trebala bi prestati s radom sljedeće godine.

Ovo zatvaranje pogodilo bi 2.910 radnika, što je kritično za lokalnu ekonomiju, javlja Bug.

Audi aktivno traži kupca

Pogon se nalazi u jednoj od 19 općina koje čine regiju glavnog grada Bruxellesa, a s obzirom na populaciju područja od 56.581 stanovnika u 2020. godini, vjerojatno je jedan od najvećih poslodavaca u okolici.

Audi aktivno traži kupca za tvornicu kao alternativu njezinom zatvaranju. U posljednjih nekoliko tjedana delegacija iz Nija posjetila je lokaciju, a rok za podnošenje formalne ponude je 23. rujna.

Nevelika prodaja u Europi

Nio je prvi put ušao na europsko tržište 2021. godine s isporukama svog modela prve generacije ES8 u Norvešku.

Od tada je tvrtka predstavila nekoliko vozila druge generacije na različitim europskim tržištima, iako s ograničenim uspjehom.

Primjerice, u lipnju su registracije Niovih vozila u Njemačkoj iznosile samo 44, značajno manje od konkurenata poput BYD-a (425) i MG-a (5.158).

Carinske olakšice

Od srpnja Nio podliježe carinama EU-a na uvezene kineske električne automobile. Trenutno se suočava s carinom od 20,8% uz postojeće carine od 10%.

EU je u procesu ratifikacije trajnijih carina za sljedećih pet godina, što bi moglo rezultirati stopom od 21,3% za Nio ako se implementira bez promjena. Proizvodnja na belgijskoj lokaciji omogućila bi Niju zaobilaženje carina na automobile uvezene iz Kine.

Kumulativna prodaja Nija na europskom tržištu u 2023. godini iznosila je 2.399 automobila.

Trenutno u Europi Nio prodaje modele ET7, ET5, EL6, EL7, ET5T, a nedavno je predstavio i EL8 s cijenom od 103,900 eura u Njemačkoj. Model EL8, poznat u Kini kao Nio ES8, proljetos je službeno lansiran u Norveškoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Danskoj.

 

Kopirati
Drag cursor here to close