Dionice

Kinezi preuzimaju dio Daimlera

AutoMoto / Flash | 14. 09. 2015. u 07:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski BAIC Motor u pregovorima je s Daimlerom o preuzimanju udjela u ovom njemačkom proizvođaču automobila i kamiona, potvrdio je Reutersu Daimlerov izvršni direktor Dieter Zetsche.

Daimler trenutno drži 10 posto udjela u BAIC-u, objavio je SEEbiz.

''Od početka smo govorili da bismo mogli razmijeniti vlasničke udjele'', rekao je Zetsche uz dodatak kako ne može govoriti o bilo kakvim konkretnim koracima.

Daimler je u prošlosti izdavao nove dionice kako bi omogućio strateškim investitorima kupnju udjela. Godine 2009. povećao je kapital za 10 posto kako bi omogućio Aabar Investmentsu da preuzme udjel od 9,1 posto.

BAIC i Daimler razvili su odnose posljednjih godina. U prosincu 2013. BAIC je preuzeo 51 posto udjela u kineskom proizvodnom joint-ventureu koji se bavi proizvodnjom Mercedesa C klase i offroad modela dok je njemački div preuzeo 51 posto udjela u prodajnoj mreži Mercedesa u Kini.

Najveći dioničari Daimlera su trenutnoi Renault-Nissan koji drži 3,1 posto udjela te Kuwait investment authority sa 6,8 posto.

Sporazum predstavlja najnoviju kinesku intervenciju u autoindustriji s ciljem stjecanja udjela u priznatim zapadnjačkim brendovima, objavio je pak Financial Times.

Kopirati
Drag cursor here to close