Omiljeni automobil

Lada statusni simbol na Kubi, vlasnici ih obožavaju

Automobili "Lada" su najupadljivije nasljeđe sovjetske epohe na Kubi.
AutoMoto / Flash | 11. 04. 2021. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Automobil "Lada" je u uvjetima američkih sankcija i dalje jedan od omiljenih automobila na Kubi.

Vlasnici su izuzetno domišljati kako bi sovjetska vozila "održavali u životu", jer je deficit rezervnih dijelova na otoku veliki.

Automobili "Lada" su najupadljivije nasljeđe sovjetske epohe na Kubi, piše Euronews na ruskom jeziku.

Klub obožavatelja

Autori članka navode kako su vlasnici izuzetno vezani za svoje "željezne konje". Prošle godine su formirali klub ljubitelja automobila "Lada Kuba" koji je za četiri meseca dobio 140 članova.

Prema pisanju medija, članovi kluba pomažu jedni drugima u pronalaženju potrebnih dijelova i zajedno organiziraju test-vožnje.

Model Lada 2107 jedan je od posljednjih koje je proizvela ruska tvornica "AvtoVAZ" prije povlačenja iz proizvodnje.

Njezina cijena se kreće od 20 do 25 tisuća dolara, što je čitavo bogatstvo na otoku gdje prosječna plaća iznosi 150 dolara, prenosi Sputniknews.

Istovremeno je taj iznos puno manji od 60 tisuća dolara za koliko država prodaje automobile otpisane nakon turističkog iznajmljivanja.

"Na Kubi su to automobili koje sebi teško možemo priuštiti, zato ih tako puno volimo i vezani smo za njih. Vrlo je teško kupiti automobil na Kubi. Stoga se dobro brinemo o našim 'Ladama' — o svojoj vodim računa kao o rođenoj kćeri", izjavio je predsjednik kluba "Lada Kuba" Karlos Rodrigez.

Statusni simbol

Euronews piše kako je ruska "Lada" svojevrsni statusni simbol vlasnika ovih vozila. Oni čine čuda kako bi nastavili da ih voze jer je na Kubi veliki deficit s rezervnim dijelovima i često ih izrađuju lokalni majstori.

Ljubitelj automobila Aleksandar Agire je ponosan na činjenicu da je uspio sačuvati originalne dijelove na svojoj "Ladi" iz 1976. godine.

"Kada se vozim ulicom i svi me gledaju, zadovoljan sam što me primećuju. Toliko sam truda uložio da očuvam taj automobil u orginalnom izdanju. Preplavljen sam emocijama", rekao je on.

Podsjetimo, sankcije uvedene početkom 1960. godina zaustavile su uvoz američkih automobila na Kubu.

Vlasti otoka su se obratile Sovjetskom Savezu i prve "Lade" su stigle na Kubu krajem 60. godina.

Kopirati
Drag cursor here to close