gradska mobilnost

London gradi 'biciklistički autoput'

AutoMoto / Flash | 16. 02. 2015. u 14:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju veće gradske mobilnosti u Londonu će uskoro biti sagrađen "biciklistički autoput".Ova staza duga 30 kilometra, sigurno odvojena od ostalog prometa, povezivat će predgrađa istočnog i zapadnog Londona.

"Trideset kilometara biciklističke staze između istočnog i zapadnog dijela grada koji će prolaziti pored Londonske kule, Wesministarske palače i Hayd parka", kazao je gradonačelnik britanske prijestolnice Boris Johnson, najavivši početak radova za nekoliko tjedana.

Izgradnja "biciklističkog autoputa", čiji se troškovi procjenjuju na 217 milijuna eura, trebalo bi biti završena 2016. S osam milijuna stanovnika, od kojih se polovica svakodnevno sljeva u centar na posao, bilo je hitno potrebno pronaći neko rješenja kako bi se promet rasteretio i smanjilo zagađenje.

Široke četiri metra, trase autoputa za dvotočkaše će omogućiti vožnju u oba smjera kao i preticanje. Johnson je najavio i trasu u pravcu sjever - jug, koja će biti duga oko pet kilometara. "To će biti prava promjena za centar grada", navode investitori.

Kao posljedica uvođenja 2003. godine naplate ulaska automobilom u centar grada, korištenje bicikla je udvostručeno u posljednjih deset godina. Budući da za motorizirani pristup centru treba danas platiti 11,50 funti, razumljivo je što se sve veći broj stanovnika opredjeljuje za bicikl kao sredstvo prijevoza.

Procjenjuje se da će nakon izgradnje najavljenih biciklističkih autoputova broj korisnika bicikla do 2026. porasti na 1,5 milijuna. Također, u Londonu razmišljaju o pretvaranju pojedinih tunela metroa, koji se više ne koriste, u podzemne biciklističke staze.

Kopirati
Drag cursor here to close