Pouzdan podatak

Moderne EV baterije mogu trajati 20 godina, duže od samog automobila

Rezultati nove analize pokazuju da su se baterije za EV značajno poboljšale te da propadaju u prosjeku za 1,8 posto godišnje, stoji u novom izvještaju o ispravnosti baterija.
AutoMoto / Flash | 25. 09. 2024. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suprotno uvriježenom mišljenju, nova studija otkriva da većina baterija može nadživjeti vijek trajanja samih električnih vozila. Novi uvidi temelje se na nedavno ažuriranoj analizi degradacije baterija EV-a koju je kanadska telematička tvrtka Geotab prvotno provela 2019.

Naime, Geotab je prije pet godina izvijestio da se EV baterije degradiraju prosječnom stopom od 2,3 posto godišnje, što se u to vrijeme smatralo "iznenađujuće dobrim", javlja Bug.

Rezultati ove nove analize pokazuju da su se baterije za EV u međuvremenu značajno poboljšale, propadajući u prosjeku za 1,8 posto godišnje. To znači, navodi Geotab, da bi uz novu opaženu stopu degradacije baterije za EV mogle trajati i punih 20 godina.

Faktori propadanja

“Brojni čimbenici određuju životni vijek baterije električnog vozila, ali u prosjeku, EV baterije će trajati duže od korisnog vijeka trajanja njihovog vozila, posebno ako vozači slijede najbolju praksu punjenja i vožnje”, stoji u izvješću o ispravnosti (State of Health, SOH) EV baterija. Sve baterije tako imaju 100-postotni SOH start i postupno gube kvalitetu.

Iako se propadanje čini uglavnom linearno, baterije obično doživljavaju početni pad, nakon čega slijedi sporiji pad i značajnije smanjenje na kraju životnog vijeka. Faktori poput klime, upotrebe i načina punjenja utječu na dugovječnost baterije, stoji u izvještaju Geotaba.

Utjecaj klime na trajanje EV baterije

Koliko temperature utječu na EV baterije? Hoće li EV u Arizoni imati drugačiji vijek trajanja baterije od istog automobila koji se vozi u Norveškoj? Istraživači Geotaba grupirali su vozila na temelju klimatskih uvjeta: onih koji voze u umjerenoj klimi gdje je manje od pet dana godišnje temperatura viša od 27°C ili ispod -5°C i onih koji voze u vrućim klimatskim uvjetima gdje se temperatura više od pet dana godišnje penje iznad 27°C.

Mjerenja su pokazala kako vozila u vrućim klimatskim uvjetima pokazuju značajno bržu stopu pada od onih koja su se vozila u umjerenim klimatskim uvjetima.

Hlađenje tekućinom ili zrakom?

Topla klima i česta upotreba brzog punjenja istosmjernom strujom (DCFC) značajno ubrzavaju razgradnju.

Baterijski sustavi hlađeni tekućinom, poput onih u Teslinim modelima, općenito rade bolje od sustava hlađenih zrakom, kakav se na primjer nalazi u Nissanu Leaf. Električna vozila koja se puno koriste pritom se ne troše brže od onih s malom upotrebom, pod uvjetom da se poštuje dnevni raspon.

Usporedba punjača

Isto tako, primjećuje Geotab, baterije koje se pune punjačima razine 2 - dakle u namjenskim stanicama za punjenje koje isporučuju izmjeničnu struju (AC) i imaju izlaznu snagu između 3,4 kW - 22 kW - razgrađuju se sporije od onih koje se pune punjačima razine 1, odnosno putem standardne utičnice.

Očekuje se da će većina baterija za električna vozila trajati dulje od životnog vijeka vozila, često zadržavajući više od 80 posto svoje prvotne ispravnosti nakon 12 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close