'Kamatarka'

Najbolja Alpina ikad - B10 Bi-Turbo

AutoMoto / Flash | 20. 11. 2016. u 09:20 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alpina je krajem osamdesetih na cestu pustila najbržu serijsku limuzinu na svijetu od 360 KS, istinskog monstruma koji je na Autobahnu mogao pomesti gotovo sve automobile svog vremena piše Jutarnji.hr.

Auto entuzijasti diljem svijeta ovisni o ovim ili onim markama automobila, druže se u fan klubovima, izmjenjuju iskustva, snalaze se za dijelove i rado pokazuju svoje vremešne ljubimce iz najboljih dana autoindustrije. Portal petrolicius.com koji često donosi priče o automobilističkim entuzijastima diljem svijeta, tako donosi priču o vlasniku potpuno originalne Alpine B10 Bi-Turbo, točnije BMW Serije 5 (e34), popularne Kamatarke iz 1989. godine, jako posložene od strane Njemačkih specijalista za prerade BMW-a.



Članak je aranžiran fantastičnim fotografijama žute zvijeri s dva turba s kraja osamdesetih, koje u najboljem svjetlu i danas odražavaju što je Alpina B10 Bi-turbo predstavljala sada već prije više od 27 godina, kada je premijerno predstavljena javnosti na salonu automobila u Ženevi.

U svoje vrijeme bio je to najbrži sedan na svijetu koji je uz pomoć 3,5-litrenog rednog šestocilindraša oplemenjenog s dva turbo punjača postizao performanse jednog Ferrarija Testarossa: iz stajanja do 100 km/h stizao je za 5,6 sekundi i vozio sve do 291 km/h! Usto, auto je novi tada stajao 146.000 njemačkih maraka (gotovo duplo više od serijskog BMW-a M5 e34), a u šest godina proizvodnje izrađeno je ukupno 507 primjeraka Alpine B10 Bi-Turbo.



Vlasnik Sveinbjörn Hrafnsson prije dvadeset godina originalnu Granite Silver boju zamijenio je žutom i to je jedina stvar koja na automobilu s fotografija nije originalna. S obzirom na stroge zakone na Islandu godinama svojom Alpinom putuje diljem Europe, a najviše, priznaje, voli voziti njemačkim Autobahnom gdje nema ograničenja brzine. Posjetio je pritom i Nürburgring dvaput, a od ukupno 55.000 kilometara koliko je s autom napravio, 45.000 napravio je izvan Islanda. Svaka čast!!!

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close