Revolucija prometa

Najveći svjetski eksperiment s autonomnim vozilima započeo u Kini

Kineski grad Wuhan započeo je najveći svjetski eksperiment s autonomnim vozilima, uvođenjem 1000 novih robotaksija tvrtke Baidu. Ovaj projekt predstavlja ključan korak u budućnosti prometa.
AutoMoto / Flash | 09. 07. 2024. u 11:31

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tehnološki gigant Baidu predvodi najveći svjetski eksperiment s automobilima bez vozača u kineskom gradu Wuhanu. Trenutno, na ulicama Wuhana vozi 500 robotaksija, a Baidu planira povećati taj broj dodavanjem još 1000 novih vozila bez vozača.

Ovaj eksperiment dio je šire kineske strategije da prednjači u tehnologiji autonomnih vozila. Više od 16 gradova u Kini omogućilo je tvrtkama testiranje vozila bez vozača na javnim cestama, uz značajnu podršku vlade koja osigurava testne zone i kontrolira javne informacije o sigurnosti ovih tehnologija.

Kina koristi stroge politike kontrole podataka i opsežna istraživanja i razvoj kako bi stekla značajnu prednost nad stranim konkurentima poput Tesle. U gradovima poput Wuhana, Baidu je detaljno proučio lokalne uvjete prometa, što im je dalo prednost u razvoju i implementaciji autonomnih vozila.

Tržište automobila bez vozača i automobila s naprednim sustavima asistencije u Kini je na putu značajnog rasta. Prema predviđanjima Kineskog društva inženjera za automobilsku industriju, do 2030. godine, 20% automobila prodanih u Kini bit će potpuno autonomno, dok će 70% imati napredne asistentske tehnologije.

Ovi napori stavljaju Kinu na čelo globalnog tržišta autonomnih vozila, znatno ispred drugih zemalja u smislu implementacije i prihvaćanja tehnologije automobila bez vozača.

Kopirati
Drag cursor here to close