Opel Zafira zadnja

Nakon 52 godine zatvoren pogon Opela u Bochumu

AutoMoto / Flash | 05. 12. 2014. u 13:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pogonu Opela u Bochumu u petak je nakon 52 godine, odlukom koncerna General Motors, okončana proizvodnja automobila, čime je ovaj grad u Rurskoj oblasti izgubio jednog od najvećih poslodavaca i 3.300 radnih mjesta.

"Posljednji automobil koji je oko pola jedan u noći sišao s pokretne trake je jedan Opel Zafira tamnosive boje", priopćio je Opel. Radnici su posljednju smjenu ispratili "mirno i s dostojanstvom", stoji nadalje u priopćenju.

Zatvaranje pogona Opela u Bochumu rezultat je mjera štednje koncerna General Motors u čijem vlasništvu se nalazi marka Opel, piše Hina.

Šef radničkog vijeća zaposlenih u pogonu Opela u Bochumu Reiner Einenkel predbacuje General Motorsu "prijevaru" te tvrdi da je radnike u Bochumu "ostavio na cjedilu".

Einenkel je u razgovoru za dnevnik "Rheinische Post" od petka General Motors optužio da je prilikom usporedbe isplativosti Opelovih pogona u Europi 2011. načinio greške te da je na osnovu "manipuliranih rezultata" donesena odluka o zatvaranju pogona u Bochumu.

Oko 3.300 radnika Opela bit će raspoređeno u program u kojemu će se u sljedeće dvije godine za njih pokušati pronaći novo radno mjesto. Unatoč prosječno visokoj kvalifikaciji Opelovih radnika, stručnjaci su skeptični da će se za njih u Ruhrskoj oblasti, gdje je nezaposlenost u prosjeku oko 10 posto i dvostruko je viša nego u ostatku Njemačke, pronaći adekvatna radna mjesta.

U Bochumu će Opel zasad zadržati središnje skladište za rezervne dijelove s oko 700 zaposlenih. Ostali radnici će dobiti otpremnine prosječne visine od 125.000 eura bruto, piše Hina.

Opelov pogon u Bochumu se do sada smatrao uspješnim primjerom strukturnih promjena u industrijskom središtu Ruhrskoj oblasti, gdje je početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća zatvaranjem rudnika mnogo građana ostalo bez posla.

Kopirati
Drag cursor here to close