Izaberite gumu

Naučite više o gumama | Iskoristivost goriva

AutoMoto / Flash | 12. 11. 2014. u 08:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O gumama

Nova EU oznaka gume daje važne informacije o sigurnosti gume i njezinom utjecaju na okoliš. Slično energetskoj oznaci s kućanskih aparata, EU oznaka gume olakšava usporedbu guma glede prijanjanja na mokrim cestama, potrošnje goriva i razine buke. Pomoću donjih poveznica saznajte više.

Gdje se nalazi EU oznaka gume?

Od studenog 2012. sve nove gume moraju imati naljepnicu EU oznake gume. Ako ne možete pronaći oznaku na gumi, trebali biste pitati prodavača jer je dužan dati takvu informaciju.

ISKORISTIVOST GORIVA

Jeste li znali da na gume otpada do 20% potrošnje goriva vozila? Izborom guma s visokim indeksom učinkovite potrošnje goriva dobit će te više kilometara iz svog spremnika s manje emisija CO2.

Kako guma štedi gorivo?

Jednostavno rečeno, gume koje štede gorivo trebaju manje energije za okretanje. Guma koja se lako kotrlja treba manje goriva budući da se na trenje i grijanje troši manje energije. Možda ste čuli za gume s niskim otporom kotrljanju, što u stvari znači to isto.

Kako se ocjenjuje učinkovita potrošnja goriva?

Učinkovita potrošnja goriva ocjenjuje se od A do G na ljestvici u boji.
A (zeleno) = najviša ocjena učinkovite potrošnje goriva
G (crvena) = najniža ocjena učinkovite potrošnje goriva
Oznaka D ne koristi se za putnička vozila.

Značenje ocjena

Razlika između ocjena A i G može značiti smanjenje potrošnje goriva i do 7,5 %. Drugim riječima, odabirom gume s oznakom A umjesto s oznakom G možete uštedjeti više od 6 litara goriva na svakih 1000 kilometara.*

Uz prosječnu cijenu benzina od 2,40 KM po litru, dobiva se ušteda troškova za više od cca. 600 KM u vijeku trajanja gume.*

Ne zaboravite, smanjit ćete i negativan utjecaj na okoliš!

Što još utječe na učinkovitu potrošnju goriva?

Za optimalnu uštedu goriva gume moraju biti pravilno napuhane. Manji pritisak zraka u gumama povećava otpor kotrljanju i utiče na učinkovitost prianjanja na vlažnim podlogama. Težina vozila i vaš lični stil vožnje također su značajan faktor. Energetski učinkovita vožnja ili "eko vožnja" može značajno smanjiti potrošnju goriva.

* Na temelju prosječne potrošnje od 8 litara na 100 km i cijeni goriva od 2,40 KM po litru te prosječnoj kilometraži gume od 35.000 km
Prikazane oznake služe samo u informativne svrhe. Vrijednosti za određenu liniju/veličinu gume mogu varirati.

Kopirati
Drag cursor here to close