Loša i drska vožnja

Netko je jako važan: Službeni vozači su najopasniji sudionici prometa

AutoMoto / Flash | 23. 12. 2014. u 18:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službena vozila s rotacijama u Bosni i Hercegovini svojom vožnjom nerijetko ugrožavaju ostale sudionike u prometu, a video snimci snimljeni na prometnicama sve su češći na Youtubeu.

Podsjetimo, jedan od takvih videa je na internetskom videoservisu YouTubeu objavljen 7. studenog pod nazivom 'Bahati vozač političara prijeti', gdje je na potezu ceste Živinice-Tuzla snimljeno bahato ponašanje vozača jednog od političara koji nije imenovan.

Al Jazeerin reporter Emir Nuhanović razgovarao s vozačem, koji je bio direktan sudionik nesavjesnog pretjecanja, a potom i fizičke prijetnje od vozača službenog automobila.

"Ja sam se opušteno vozio cestom prema Tuzli, kada se iznenada pojavio crni Passat koji je, jednostavno ušao u mene s boka", kaže Al Jazeerin sugovornik.

Autor snimke kaže da se vidjelo da pretjecanje nije uspjelo, nakon čega je vozač Passata pokušao na silu se vratiti us voju traku.

"Ja sam doslovno morao skrenuti s ceste, i voziti po bankini, zato što taj, hajde da ga nazovemo manijak, nije procijenio svoje mogućnosti i koliko je gust promet", dodaje autor snimke 'Bahati vozač prijeti'.

''A kada sam prepoznao da se radi o službenom vozilu, automatski mi je proradio taj bijes. To je možda drugi ili treći put da mi se to događa, da na neki način netko tko misli da je jako važan, pokušava se probiti i kroz žive i kroz mrtve sudionike u prometu'', rekao je svjedok loše i drske vožnje, a znajući kako će vozač službenog vozila napraviti niz prekršaja izvadio je telefon i počeo snimati. Kaže da nije očekivao da će na kraju priče službeni vozač izaći iz auta i početi prijetiti.

"Samo ću ti jednom reći. Još jednom priđi i batine ćeš dobiti", kazao je vozač službenog Passata.

Scene slične ovoj nisu rijetkost na cestama Bosne i Hercegovine.

Bljesak.info je ove godine u svibnju snimio kratki video službenih vozila pod pratnjom koja na sarajevskim ulicama krše prometne zakone.

Nedavno je i novinarska ekipa web portala Klix.ba zamalo postala žrtva nesavjesne vožnje crnih automobila državnih autoriteta.

"Iako ovlasti vozača koji upravljaju automobilima državnih institucija variraju upravo od institucije do institucije, ono što ih objedinjuje i regulira njihovo ponašanje u prometu jeste upravo Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini", izvještava Nuhanović.

"Vozilima pod pratnjom, u skladu s ovim Zakonom, podrazumijevaju se vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, s posebnim motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih signala i svjetlosnih znakova crvene i plave boje, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju", navodi se u Članu 125, stavu 1, Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putovima u Bosni i Hercegovini.
Prema tom članu vozila pod pratnjom su ona vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije.

U stavu tri pojašnjeno da samo takva vozila imaju pravo prekoračiti dozvoljeno brzinu i pretjecati kolonu vozila, ali samo pod uvjetom da ne ugrožavaju sigurnost drugih sudionika u prometu.

Ugrožavaju li vozači vozila sa specijalnom signalizacijom i vozila pod pratnjom promet, ovisi pitate li njih ili ostale sudionike u prometu.
Da se zakon ne poštuje, potvrđuje i činjenica da pojedini vozači, čija vozila posjeduju posebne uređaje za svjetlosnu signalizaciju, čak i bez posebne pratnje prave prekršaje poput pretjecanja preko pune, pa čak i dvostruke pune linije.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koja je zadužena za osiguranje specijalne pratnje, dopisom su obavijestili Al Jazeeru da unutarnja kontrola Direkcije poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi sa slučajevima u kojima je bilo pritužbi građana.

O kakvim se mjerama konkretno radi, nismo uspjeli dobiti odgovor.
Zakon je jasno definirao pravila ponašanja u prometu i, osim u specijalnim okolnostima, sve vozače čini jednakim.

Međutim, uz posebna odobrenja, i praksu koja često prođe bez sankcija, pojedini vozači na bh. cestama imaju više jednakosti od drugih.

Kopirati
Drag cursor here to close