Čisti

Norveška na vrhu po broju električnih automobila

AutoMoto / Flash | 07. 01. 2016. u 11:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Automobili s nultom emisijom štetnih plinova imali su prošle godine udio od 17,1 posto u broju novoregistriranih vozila u Norveškoj, što je najveće učešće na tržištu ekološki čistih automobila nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu, objavilo je norveško Udruženje za električna vozila.

"Nikada tržišni udio električnih automobila nije bio tako veliki kao 2015", rekla je predstavnica tog norveškog udruženja, Christine Bu, prenosi Tanjug.

Prošle godine je u toj skandinavskoj zemlji od ukupno 150.700 novih privatnih automobila registrirano gotovo 26.000 vozila s nultom emisijom plinova, od kojih su sva električna izuzev devet s pogonom na vodik, objavilo je tamošnje Vijeće za informacije o cestovnom prometu.

Najprodavaniji modeli su bili električna verzija Volkswagenovog Golfa, Teslin model S, Nissanov Leaf, BMW-ov i3 i Renaultov Zoe.

Automobili s nultom emisijom su u 2014. godini imali udio na norveškom tržištu od 12,5 posto.

Norveška učvršćuje svoju ulogu pionira na tom polju, budući da je, usporedbe radi, u susjednoj Švedskoj udio "zelenih automobila" među novoregistriranima lani iznosio 4,0 posto, a u Francuskoj samo 0,9 posto.

Ova skandinavska država nudi brojne poticaje kako bi motivirala kupce da se odluče za ekološka vozila - dok su porezna opterećenja na obične automobile vrlo visoka, vlasnici "zelenih automobila" uživaju predonosti u vidu izuzeća od poreza, i pod određenim uslovima im je dozvoljeno korištenje autobusnih prometnih traka i besplatan parking.

Vlasti planiraju, međutim, postupno smanjivati neke beneficije, koje su predmet kontroverzi zbog njihovih visokih troškova.

"Izbor automobila s nultom emisijom mora ostati profitabilan. Tržište električnih automobila i dalje nije održivo bez subvencija", insistira Bu.

Kopirati
Drag cursor here to close