Uz pametnu aplikaciju

Od proljeća u Zagrebu na raspolaganju ''car sharing''

AutoMoto / Flash | 22. 09. 2015. u 11:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od proljeća iduće godine građani će za vožnju Zagrebom i okolicom moći koristiti uslugu "car sharing Spin City", odnosno na raspolaganju će im biti 30 automobila - 10 na električni i 20 na klasični pogon, koje će moći unajmiti, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Uoči prvog korištenja usluge trebat će se jednokratno registrirati putem internetske stranice Spin City, a nakon toga korisnicima će trebati samo vozačka dozvola i pametni telefon kojim će moći locirati koje im je od 30 vozila najbliže i otključati ga, rekao je Matija Krznar, direktor tvrtke Urban Mobility, koja je pokrenula uslugu Spin City, javila je Hina.

Dodao je kako o potrebama korisnika usluge ovisi kuda će i koliko voziti automobil, a vožnju će plaćati 2,62 kune (oko 60 feninga) po minuti.

Dodao je da je to osnovna cijena s tim da će se kroz pakete korisnicima ponuditi opcija da imaju povoljniju cijenu po minuti. Rekao je da prilikom svake registracije korisnik mora kreditnom karticom platiti 150 kuna, u što će biti uključeno 50 minuta vožnje.

Svi korisnici koji će priključiti električno vozilo na punionicu ili koji će utočiti gorivo u vozilo na klasičan pogon dobit će bonus minute na svoj korisnički račun.

Nakon korištenja automobila, parkirat će ga gdje žele, a parkiranje se posebno ne naplaćuje, pojasnio je Krznar.

"Car sharing građanima omogućuje zajedničko korištenje vozila. Riječ je o rješenju koje spaja ekonomiju dijeljenja sa suvremenom zelenom ekonomijom uz primjenu suvremene tehnologije.

Procjenjuje se da jedno vozilo car sharinga uspješno zamjenjuje do 10 vozila u privatnom vlasništvu, a to donosi i niz pozitivnih ekoloških učinaka – smanjuje se opterećenje prometnica i parkirališnih mjesta te zagađenje zraka ugljičnim dioksidom", rekao je Krznar.

Upitan hoće li uslugu proširiti i na druge gradove u Hrvatskoj, Krznar je rekao da se za sada fokusiraju na Zagreb te će zajedno sa Zagrepčanima istražiti koje su sve još opcije za poboljšanje usluge pa se nadaju da će onda uslugu proširiti i na druge gradove u Hrvatskoj.

Tu je uslugu podržao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Rekao je da će nakon bicikala koje građani na sličan način mogu unajmiti, na raspolaganju imati i automobile.

Ispred zgrade Gradske uprave novinarima su predstavljena dva automobila e-up! Volkswagen na električni pogon iz usluge "car sharing Spin City".

Kopirati
Drag cursor here to close