Prvih pola godine

Pao uvoz električnih automobila u BiH

U uvozu i dalje dominiraju automobili s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, a za daljnji napredak elektromobilnosti u BiH potreban je značajniji razvoj infrastrukture…
AutoMoto / Flash | 06. 08. 2024. u 20:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvih šest mjeseci ove godine u Bosni i Hercegovini je smanjen uvoz električnih vozila, dok je istovremeno porastao uvoz hibrida, piše Bloomberg.

U uvozu i dalje dominiraju automobili s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, a za daljnji napredak elektromobilnosti u BiH potreban je značajniji razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prvih šest mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine uvoz električnih vozila manji je za 15,2 posto. Uvoz hibridnih vozila je, s druge strane, porastao za 70,8 posto. Uvoz auta s motorima s unutarnjim sagorijevanjem je porastao za 26,9 posto.

Haris Muratović, brand menadžer DasWelt Auto i MOON-a, kazao je ranije za Bloomberg Adria Start da se od 2023. na bh. cestama sve više mogu vidjeti električna i hibridna vozila, te da je 14 posto uvezenih auta bilo električno ili hibridno. Razlog ovog trenda leži u subvencioniranju kupovine ovih vozila od Vlade Federacije BiH te ukidanju uvoznih carina.

Vijeće ministara BiH je u veljači usvojilo Odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za uvoz novih električnih i hibridnih automobila do kraja 2024. godine. Konkretno, do kraja godine ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH, dok su carinske stope za uvoz hibridnih automobila znatno smanjene s 15 posto na pet posto.

Ono što u određenoj mjeri predstavlja kočnicu razvoja elektromobilnosti jeste nedovoljno razvijena infrastruktura, točnije nedostatak punionica. Prema podacima chargerbih, trenutno je u BiH dostupno oko 167 punionica.

 
Kopirati
Drag cursor here to close