Planovi

Peking traži od EU da odustane od uvođenju carina na kineska električna vozila

Kina je više puta pozivala EU da ukine carine, izražavajući spremnost za pregovore.
AutoMoto / Flash | 24. 06. 2024. u 17:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peking želi da EU odustane od planova za uvođenje preliminarnih carina na uvoz kineskih električnih vozila do 4. srpnja, javile su u ponedjeljak kineske novine Global Times nakon što su se obje strane usuglasile da pregovaraju o mogućem kompromisu.

Privremene dažbine Europske unije do 38,1 posto na uvezena električna vozila kineske proizvodnje trebale bi stupiti na snagu do 4. srpnja, dok blok istražuje, kako kaže, pretjerane i nepravedne kineske subvencije.

Europska komisija je priopćila da će ovoga tjedna održati tehničke razgovore s kineskim dužnosnicima u Bruxellesu.

''Europska strana naglasila je da svaki dogovoreni ishod istrage mora biti učinkovit u rješavanju štetnog subvencioniranja'', izjavio je glasnogovornik Europske komisije.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da je potreban "ozbiljan pokret i napredak" kineske strane.

Kina je više puta pozivala EU da ukine carine, izražavajući spremnost za pregovore. Peking ne želi da bude upetljan u još jedan carinski rat, i još pati pod američkim carinama na svoju robu koje je nametnula Trumpova administracija, ali naglašava da će poduzeti sve korake da zaštiti kineske tvrtke ako se to dogodi.

Kineski Global Times, pozivajući se na promatrače, kaže da bi najbolji ishod bio da EU ukine svoje tarifne planove prije 4. srpnja.

Analitičari i europske trgovinske lobističke grupe naglasile su da će Kina morati pristupiti pregovorima spremna na velike ustupke.

Europska komisija treba donijeti konačnu odluku o tarifama do 2. studenog na kraju istrage protiv subvencija.

Kinesko ministarstvo trgovine nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.

Kopirati
Drag cursor here to close