Verne

VIDEO | Rimac predstavio robotaksi koji se nije pojavio

Nakon kratkog predstavljanja tehničkih karakteristika, Mate Rimac pozvao robotaksi na pozornicu, ali je došlo do tehničkih problema.
AutoMoto / Flash | 26. 06. 2024. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mate Rimac predstavio je u srijedu robotaksi nazvan Verne, po slavnom piscu, koji bi trebao prvo početi voziti po Zagrebu 2026. godine, no predstavljanje je prošlo uz probleme budući da se robotaksi oglušio na Rimčeve naredbe, objavila je Hina.

Projekt koji nosi ime Verne prema futurističkome francuskom piscu Julesu Verneu uz Matu Rimca predstavili su kampusu u Kerestincu kod Zagreba izvršni direktor Marko Pejković i glavni direktor dizajna Adriano Mudri.

Tehnički problemi

Na predstavljanju projekta bili su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Portal Telegram izvještava kako je nakon kratkog predstavljanja tehničkih karakteristika, Mate Rimac pozvao robotaksi na pozornicu, ali je došlo do tehničkih problema.

U jednom trenutku Rimac je kazao: ''a sada dolazi auto''. No auto se nije pojavio iako ga je pozvao na aplikaciji. Nakon mraka u dvorani Rimac se vratio uz osmijeh: ''Isprobali smo ovo sto puta, ali kako to obično bude, sada baš ne radi. Događa se'', prenosi Telegram.

Video: Mate Rimac predstavlja projekt robotaxija Verne

''Ludo je kad pomislim što se događalo posljednjih godina. Nismo imali novca ni iskustva za ovakvo nešto, no uspjeli smo. Uspjeli smo proizvesti najbrži automobil na svijetu. privukli smo više od milijardu eura investicija i otvorili 2000 radnih mjesta. Napravili smo puno i daleko došli. Nismo savršeni, bilo je grešaka'', rekao je Rimac.

''Što slijedi? Tehnologija je izmijenila naše živote. Svi imaju pristup internetu, neovisno je li riječ o milijunašu ili tinejdžeru. No milijunaš ima više mogućnosti, ima privatnog vozača na kojeg se može osloniti. Mnogi drugi nemaju takvo što. Mi želimo svima pružiti najsigurnije iskustvo, bolje iskustvo nego što ga ima milijunaš s privatnim vozačem'', dodao je Rimac.

Naveo je kako se razvija ekosustav od tri dijela: prvi je automobil, drugi je aplikacija, a treći infrastruktura.

''Tu je i tvornica u kojoj ćemo proizvoditi robotaksije i slati ih diljem svijeta'', najavio je.

Rimac je opisao i detalje novog vozila za koje kaže da će biti potpuno personaliziran.

Problemčić

''Robotaksi neće biti savršen. Moramo ga napraviti da bude siguran. Verne će biti najsigurniji mogući automobil u slučaju da se dogodi nesreća'', rekao je.

Na pitanje novinara zašto se robotaksi nije pokrenuo tijekom predstavljanja kazao je da su prije današnje prezentacija pokrenuli vozilo stotinu puta i testirali ga te da nije bilo problema.

''Sad smo imali problemčić s kočnicom, automobil se nije htio pokrenuti, događa se'', rekao je.

Dodao je kako se radi ''o potpuno drugačijem autu, dimenzije su poput Golfa'' te najavio dolazak u više gradova Hrvatske s velikom količinom automobila koji će brzo odgovarati na zahtjeve korisnika.

''Zagreb je samo prvi grad gdje ćemo ga testirati'', rekao je Rimac i dodao da će za svaku nesreću koja će se dogoditi biti odgovorni – oni kao tvrtka koja je vozilo stavila u promet.

''Cijena će biti manja nego kod Ubera i Bolta. Imamo ugovore s gradovima iz Engleske i Austrije. Još30 dodatnih gradova je u planu'', rekao je Rimac. Navodi da su pogreške moguće, no autonomni sam je daleko najsigurniji.

Suosnivač i glavni direktor dizajna u P3 Adriano Mudri tijekom svojeg dijela prezentacije ponovno je pozvao robotaksi. Vozilo se, piše Telegram, nije pojavilo.

Kopirati
Drag cursor here to close