Kako sigurno voziti

Savjeti za sigurnu vožnju po kiši

Vožnja po kiši vozačima donosi brojne probleme, od smanjene vidljivosti do lošijeg prianjanja guma uz cestu, no s nekim pravilima i mjerama predostrožnosti oni se mogu znatno smanjiti.
AutoMoto / Flash | 22. 11. 2022. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vožnja po kiši vozačima donosi brojne probleme, od smanjene vidljivosti do lošijeg prianjanja guma uz cestu, no s nekim pravilima i mjerama predostrožnosti oni se mogu znatno smanjiti.Ovi savjeti koje prenosimo od Autoškole Tica će vam pomoći da prilikom vožnje po mokrim cestama vi i vaši suvozači budete sigurni.

1.Usmjerite ventilaciju
Prije nego što krenete usmjerite ventilaciju na vjetrobransko staklo jer kada pada kiša, prozori zamagle u sekundi. U trenutku kada više ne vidite ispred sebe, teže je podešavati dugmiće za ventilaciju.

2. Redovno provjeravajte u kakvom su stanju gume
Prije nego što krenete na put uvijek pregledajte gume. Nikako ne smijete zaboraviti sljedeće. Pobrinite se da gume sve vrijeme imaju pravilan tlak zraka. Pravilnu vrijednost tlaka zraka u gumama određuje proizvođač vozila, a naći ćete je na naljepnici koja može biti na rubu vozačevih vrata, na poklopcu pretinca ispred suvozača ili na unutrašnjoj strani poklopca spremnika za gorivo. Navedena je i u priručniku za upotrebu vozila. Broj naveden na gumi nije preporučeni tlak zraka za gume – to je najviši dopušteni tlak zraka u vašim gumama. Tlak u gumama treba provjeravati barem jednom mjesečno.

Provjeravajte dubinu profila. Odgovarajuća dubina profila pomaže u sprječavanju proklizavanja i pucanja guma.

3. Usporite
Kiša se miješa s prljavštinom i uljem na cesti, što stvara idealne uvjete za proklizavanje vozila. Najbolji način da izbjegnemo proklizavanje jest sporija vožnja. Ako vozimo sporije, veći dio gazne površine gume u kontaktu je s cestom, a to pruža bolje prianjanje.

4. Bez „cruise control“
Ako imate tempomat, nemojte ga koristiti na mokrom putu jer ako dođe do akvaplaninga, može nastati problem. Gledajte dalje i planirajte svoju vožnju kako biste mogli lagano da kočite, ubrzavate ili skrećete. Nagli pokreti učinit će vozilo nestabilnim.

5. Kako postupati kod proklizavanja
I najboljim vozačima događa se da im vozilo prokliže. Morate znati da u tom slučaju ne smijete naglo pritisnuti kočnice. Ako imate program protiv blokiranja kotača (ABS), ne pritišćite na papučicu kočnice kao da pumpate. Odlučno i ravnomjerno pritisnite kočnicu, a volan usmjerite u smjeru proklizavanja.

6. Zadržite sigurnosnu udaljenost
Vožnja po mokroj cesti zahtijeva nježnost pri okretanju volana, pritiskanju na kvačilo, kočnicu ili gas i više je mogućnosti za greške i teške situacije. Ako krećete na put po kiši i imate mokre cipele koje na papučicama proklizuju prije nego što upalite motor obrišite tabane na tepihu u automobilu. Svi vozači moraju redovno provjeravati rade li im prednja svjetla, zadnja svjetla i pokazivači smjera. Na mokroj cesti za zaustavljanje vam je potrebno tri puta više vremena nego na suhoj. Budući da je za kočenje potreban duži put, vrlo je važno da ne vozite neposredno iza vozila ispred sebe. Vozite barem za dvije dužine automobila iza vozila koji je ispred vas.

7. Vozite po tragovima guma vozila ispred vas
Izbjegavajte kočenje. Ako je ikako moguće, brzinu smanjujte tako da dignete nogu s papučice za gas. Vozite s upaljenim svjetlima čak i ako samo lagano kiši. Tako ćete bolje vidjeti cestu, a drugi vozači lakše će vas primijetiti. Ako vaš automobil ima svjetla za dnevnu vožnju, neka budu upaljena da vas vozači iza vas bolje vide.

8. Naučite kako izbjeći akvaplaning i kako postupiti kada vam se dogodi
Akvaplaning se javlja ako se pred gumama stvori više vode koju vozilo svojom težinom nije sposobno istisnuti. Zbog pritiska vode automobil se podiže i klizi na tankom sloju vode između guma i ceste. U tom trenutku vaš automobil može izgubiti kontakt s cestom tako da ste u opasnosti da vas izbaci s vaše vozne trake ili čak s ceste. Da biste izbjegli akvaplaning, držite pravilan tlak zraka u gumama, pobrinite se da dubina profila u gumama bude u zakonskim granicama i zamijenite gume kada bude potrebno. Na mokrim cestama usporite i izbjegavajte lokve. Pokušajte voziti po tragovima guma automobila ispred vas. Ako doživite akvaplaning, nemojte naglo kočiti i ne okrećite upravljač. Zbog kočenja automobil bi se mogao zanijeti. Podignite nogu s papučice za gas da bi se brzina automobila smanjila i da opet osjetite cestu. Ako morate kočiti, učinite to lagano, više puta zaredom. Ako vaš automobil ima kočnice ABS, kočite normalno; ako bude potrebno, računar automobila će se pobrinuti za sve.

9. Kad jako pada kiša, radije se zaustavite!
Ako jako pada kiša, vaši su brisači preopterećeni i na staklu imate sve vrijeme sloj vode. Kad se vidljivost tako pogorša da sa sigurne udaljenosti ne vidite rubove ceste ili drugih vozila, vrijeme je da skrenete s ceste i sačekate da kiša prestane padati. Najbolje je sačekati na predviđenim mjestima za odmor, odmorištima ili drugim zaštićenim mjestima. Ako vam ne preostane ništa drugo nego rub ceste, parkirajte što dalje od ceste i sačekajte da oluja prođe. Ostavite upaljena svjetla, a uključite također 4 pokazivača smjera da vas drugi vozači primijete.

10. Kada počne padati kiša ceste su vrlo klizave
Kad počne padati kiša, ceste su uvijek najteže za vožnju jer se blato i ulje na suhoj cesti miješaju s kišom i stvara se prilično klizav sloj. Često se događa da vozači izgube kontrolu nad svojim vozilom, zato upozoravamo da moraju biti posebno oprezni prvih pola sata od početka kiše.

11. Po oblačnom vremenu vidljivost je manja
Budite posebno oprezni kod preticanja.

12. Nakon vožnje po vodi osušite kočnice
Ako ste vozili po vodi koja je dovoljno duboka da su se smočile čeljusti kočnice, lagano pritisnite kočnice da se osuše.

13. Ne vozite ako ste umorni.
Zaustavite se barem svakih nekoliko sati, odnosno svakih 150 kilometara.

Kopirati
Drag cursor here to close