Iskreno

Šef BMW-a: Sintetička goriva su obmanjujuće rješenje

BMW ne odbija kategorički sintetička goriva, ali njemački div zapravo prodaje više električnih vozila nego ikada prije.
AutoMoto / Flash | 10. 08. 2024. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oliver Zipse, šef BMW-a, smatra da je odluka Europske komisije, da od 2035. godine dozvoli prodaju automobila sa SUS motorima na sintetička goriva, "lažno rješenje".

Šef bavarske marke tvrdi da je razvoj takvih motora vrlo skup.

Od 2035. godine u Europskoj uniji će biti dozvoljena prodaja novih automobila s motorima na unutarnje sagorijevanje samo ako se pokreću na sintetička goriva.

Ovo pravilo usvojila je Europska komisija nakon što je nekoliko velikih brendova poput BMW-a, Porschea, Ferrarija i Renaulta izvršilo pritisak na komisiju da u potpunosti ne zabrani prodaju novih automobila sa SUS motorima.

Porsche već godinama intenzivno radi na razvoju sintetičkih goriva (eFuel) iz obnovljivih izvora energije.

BMW ne odbija kategorički sintetička goriva, ali njemački div zapravo prodaje više električnih vozila nego ikada prije. U prvih šest mjeseci ove godine, čisto električni automobili BMW Grupe činili su 15,7 posto svih isporuka. To je više u odnosu na 12,6 posto EV udjela ostvarenog u istom razdoblju 2023. godine.

Zipse vjeruje da zakonodavci ne bi trebali požurivati propast motora s unutarnjim sagorijevanjem. Umjesto toga, on tvrdi da bi EU trebala poticati usvajanje goriva s niskim sadržajem CO2 što je prije moguće. Ne samo za nove automobile već i za postojeći vozni park. Šef BMW-a navodi da postoji preko 250 milijuna automobila u 27 EU zemalja.

U nedavnom intervjuu, Oliver Zipse, rekao je da je takva odluka, da se sintetička goriva dopuštaju nakon 2035. godine "lažno rješenje" zbog vrlo visokih troškova razvoja. Štaviše, Zipse također kritizira Europsku komisiju zbog nedostatka odluka vlasti i zbog nedostatka ulaganja u sintetička goriva od strane Europske unije.

"Trenutno postoje mnoge indicije da Europska komisija traži lažno rješenje prema kojem se zabrana motora s unutrašnjim sagorijevanjem ublažava kroz očigledno obmanjujuće rješenje u vidu sintetičkih goriva", izjavio je šef njemačke grupe.

Zipse također predlaže da bi Europska unija trebala investirati u infrastrukturu širom Europe za proizvodnju i prodaju motora na sintetička goriva ako smatra da su oni rješenje za blisku budućnost. Budući koliko se Europa zaklinje u električna vozila, a da to ne prati adekvatna infrastruktura, Zipse očigledno zna šta govori.

Koliko god BMW brani motore sa unutarnjim sagorijevanjem, oni predviđaju nastavak uspona električnih vozila u narednim godinama. Bavarci vjeruju da će čisto električna vozila činiti najmanje polovicu godišnje prodaje do kraja desetljeća.

Prije nekoliko mjeseci, BMW je prodao svoj milijuniti EV, nekih 11 godina nakon što je neobični i3 hatchback pokrenuo trend električnih vozila u Bavarskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close