Prvi put u povijesti

Škoda će ove godine proizvesti i prodati više od milijun vozila

AutoMoto / Flash | 11. 12. 2014. u 08:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Češka tvornica automobila Škoda će ove godine prvi put u svojoj povijesti proizvesti i prodati više od milijun vozila, priopćila je kompanija koja posluje u okviru njemačkog koncerna Volkswagen.

U studenom je kupcima isporučeno 90.200 vozila, što je godišnji rast od 10,1 posto i najbolji je rezultat Škode u studenom ikada, prenijela je agencija ČTK. Od siječnja do kraja studenog tvrtka je isporučila 955.300 automobila, dok je za cijelu prošlu godinu prodano 920.800 vozila.

Ovo je bio najbolji studeni u dosadašnjoj povijesti tvrtke, a glavni pokretač rasta je bilo kinesko tržište. Tamo je u studenom prodaja porasla 46,9 posto u odnosu na isti mjesec lani, na 26.800 automobila.

Od početka godine Škoda je svojim kupcima na kineskom tržištu prodala 250.600 vozila, što je više nego za bilo koju cijelu godinu ranije. Najveća je potražnja nove "Octavije", koja se u Kini pojavila ljetos. Potražnja tog modela je povećana 112,4 posto, navela je Škoda.

Kako je rekao predsjednik upravnog odbora Škode Winfried Vahland, tvrtka stječe nove kupce zahvaljujući novim modelima nekih vozila. Sredinom studenog je na europska tržišta stigla nova generacija "Fabije", a početkom sljedeće godine pojavit će se nova škoda - "Fabija kombi".

U istočnoj i zapadnoj Europi Škoda je proteklog mjeseca zabilježila blagi pad prodaje, a u srednjoj rast od 1,6 posto na godišnjoj razini.

Češka tvronica automobila je za devet mjeseci ove godine povećala operativni profit za tri četvrtine na 651 milijun eura. Prihodi su povećani 19,3 posto, na 8,8 milijardi eura.

Širom svijeta kompanija je u tom periodu prodala rekordnih 774.100 automobila, 13 posto više nego lani. Pored povećanja broja prodanih vozila, bolji rezultati su postignuti i zahvaljujući sniženju troškova proizvodnje i drugim mjerama, prenio je ČTK.

Kopirati
Drag cursor here to close