Prava i interesi

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine prijeti europskoj autoindustriji?

AutoMoto / Flash | 19. 05. 2024. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trgovinski spor između SAD-a i Kine prijeti ponovnom eskalacijom. Ovaj je tjedan američka vlada predvođena predsjednikom Joeom Bidenom najavila da će drastično povećati carine na kineski uvoz u strateški važnim područjima.

Uz solarne ćelije, poluvodiče, aluminij i čelik, lučke dizalice, baterije i medicinske proizvode, znatno će se povećati uvozne carine posebno za električne automobile proizvedene u Kini: s 25 posto na 100 posto! Prema američkoj vladi, pogođen je uvoz vrijedan 18 milijardi dolara.

Trenutno je još uvijek nejasno kako će Kina konkretno reagirati na kaznene carine. Međutim, prema Frankfurter Allgemeine Zeitungu, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova objavio je ubrzo nakon američke objave da će Kina poduzeti sve potrebne mjere za obranu svojih prava i interesa.

Prema izvještaju Automobilwochea, povjerenik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis naglasio je da subvencije u Kini predstavljaju prijetnju europskoj industriji. Istina je da su prodajne brojke kineskih električnih automobila na većini europskih tržišta još uvijek podnošljive.

Na najvećem europskom tržištu automobila, njemačkom, njihov tržišni udio trenutno iznosi samo 0,75 posto. Ipak, niske cijene u usporedbi s lokalnim električnim automobilima mogle bi sve više natjerati potrošače da posežu za kineskim električnim automobilima.

Njemačka, sa svojom snažnom automobilskom industrijom, sada strahuje da će biti uhvaćena između čekića i nakovnja u nadolazećem trgovinskom ratu – jer kinesko tržište je najvažnije od svih za njemačke proizvođače.

Samo je VW grupacija prošle godine u Kini prodala više od tri milijuna automobila, što je više od trećine ukupne prodaje najvećeg europskog proizvođača automobila. Kina je također od goleme važnosti za BMW i Mercedes: 2023. godine prodaja u Kini činila je 37 odnosno 36 posto ukupne prodaje, prenosi Revija HAK.

Direktor BMW-a Oliver Zipse nedavno je izdao jasno upozorenje protiv planova EU da uvede kaznene carine na kineske proizvode. U konačnici, Europa bi sama sebi pucala u nogu.

Ono na što Zipse misli pod ovim nije prijetnja kaznenim carinama na automobile proizvedene u EU, koje bi Kina mogla nametnuti kao protureakciju. Umjesto toga, njemačke marke uglavnom već proizvode automobile u Kini, a neki se kasnije izvoze u Europu, kao što je to slučaj s električnim SUV-om iX3.

Ovi automobili, koji su sami po sebi "njemački", također bi bili pogođeni uvoznim carinama EU. Međutim, bilo bi još dramatičnije za njemačke proizvođače da Kina podigne carine na automobile koji se izvoze iz SAD-a u Kinu. Na primjer, SUV-ovi koje prodaju BMW i Mercedes u Kini većinom se proizvode u Americi.

Zato je njemački kancelar Olaf Scholz nedavno upozorio na nadolazeći trgovinski rat između SAD-a i Kine i zatvaranje tržišta:

– Protekcionizam samo na kraju sve poskupi. Ono što je potrebno je poštena i slobodna svjetska trgovina.

Kopirati
Drag cursor here to close