Made In BiH

U Sarajevu konstruirali solarnog Yugu 45

AutoMoto / Flash | 31. 05. 2015. u 07:01 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor Sabahudin Vrtagić i magistar Semir Šakanović, surađujući s učenicima Međunarodne škole u Sarajevu, razvili su automobil na solarni pogon. No, ne radi se o bilo kojem autu već legendarnom Yugu 45 koji je preuređen pa umjesto nafte kao pogonsku energiju koristi sunčevu energiju, piše Klix.

Solarni Yugo duži je za 95 cm, a Vrtagić objašnjava da je upravo to bio jedan od najkompliciranijih zadataka prilikom izrade jer je trebalo rasjeći automobil, produžiti ga i potom ponovno spojiti.

Yugo je tako postao dvosjed jer stražnji je dio automobila rezerviran za solarne panele i akumulatore. U automobil je ugrađen električni motor iz viljuškara, a njegova sadašnja snaga je šest kilovata.

Kad je prosječno sunčan dan, u roku od desetak sati moguće je napuniti jedan od četiri akumulatora, a kada nema sunca akumulatori se mogu puniti i specijalnim punjačem.

U automobilu je ostao izvorni mjenjač s pet brzina i rikvercom, no sada automobil ima i dvije električne brzine.

Vrtagić kaže kako je prilikom testiranja ostvarena maksimalna brzina od 70 kilometara na sat, ali da će pravi testovi tek uslijediti kada automobil bude registriran i kad izađe na neki od puteva.

Nažalost, problem je registracija automobila. Naime, zakoni u BiH ne poznaju električne automobile, a posebno ne poznaju automobile na solarni pogon.

"Mi nemamo zakon o električnim vozilima, e sad kako će oni njega nazvati stvarno ne znam. Možda ga nazovu električni četverotočkaš ili nešto slično", rekao je Vrtagić za Klix.

On dodaje da je projekt vodio sa svojim učenicima, koji su mu pomagali u svemu od prikupljanja novca do same izrade automobila: "Naravno, nisam im smio dati da rade neke stvari koje mogu biti opasne, kao što je rad s istosmjernom strujom, ali su u ostalim fazama projekta dali puni doprinos".

Učenici pak tvrde da im je teško izdvojiti što je bilo najinteresantnije prilikom rada na ovom projektu.

"Kad smo počinjali s ovim projektom svi su nam govorili da je to nemoguće, da ćemo na pola puta odustati. Ali, evo svima smo dokazali da to nije nemoguće", rekao je Asim Topčić, jedan od učenika koji su radili na ovom projektu.

Kopirati
Drag cursor here to close