Zagreb

Uber stigao u Hrvatsku

AutoMoto / Flash | 22. 10. 2015. u 11:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uber je na svojoj stranici objavio i cijene svoje usluge UberX za Zagreb. Start vožnje plaća se 8 kuna (2KM), a svaki pređeni kilometar 4 kune (1 KM) plus 0,50 kuna (0,12KM) za jednu minutu vožnje. Minimalan iznos koji će biti naplaćen putnicima je 10 kuna (2,5 KM), dok otkazivanje vožnje stoji 15 kuna (3,75 KM).

Zanimljivo je da je na karti pokrivenosti Uberom, osim čitavog Zagreba, obuhvaćen i komadić područja na periferiji gdje sl pravo na uzimanje klijenata do sada imali isključivo velikogorički taksisti, inače gotovo trostruko skuplji od zagrebačkih.

Taj komadić pokriva i Zračnu luku Pleso, pa se prema Uberovim cijenama iz centra Zagreba do aerodroma može doći za otprilike 100 kuna (25 KM), piše Bug.hr.

To je 20-ak posto jeftinije od korištenja usluga zagrebačkih taksista, a kako vožnju možete naručiti i u suprotnom smjeru, to znači da biste od sada mogli vožnju s aerodroma do centra Zagreba plaćati i 70-ak posto manje nego jedinom do sada mogućom opcijom - velikogoričkim taksijem...

Uber na hrvatsko tržište ulazi s uslugom UberX koju na svojim stranicama kratko i jasno pojašnjava kao "low-cost Uber", što znači da se radi o usluzi ove glasovite kompanije koja je najjeftinija.

To da se kod UberX-a radi o najjeftinijoj izvedbi Ubera ujedno znači da se radi i o tržišno najagresivnijem obliku "ridesharinga", pa je najavljeno da će vožnja ovim servisom biti oko 20 do 30% jeftinija od vožnje nekom od postojećih taksi službi u Zagrebu (koje imaju relativno ujednačene cijene).

Vozači koji će putem ove platforme pružati uslugu, bit će kvalificirani vozači sa profesionalnom licencom i zdravstveno pregledani. To je specifičnost hrvatskog Ubera, jer u nekim zemljama ovu uslugu može obavljati bilo koji prijavljeni korisnik sa autom i vozačkom dozvolom.

Sve uplate za obavljene usluge vršit će se putem kreditnih kartica, a računi će biti dostavljani putem e-maila, tako da će rad ovih taksista biti potpuno transparentan.

Uber je prisutan u 61 državi i svijetu, od čega u 21 državi članici Europske unije (EU). Zbog nelojalnosti konkurencije, Uber je zabranjen u nekim državama članicama EU, kao što su Francuska i Njemačka.

Kopirati
Drag cursor here to close