Savjeti zlata vrijedni

Ukoliko putujete zimi ovo je TOP 10 savjeta za sigurno putovanje

Hrvatski portal Autostart istražio je koje opasnosti najviše prijete vozačima u hladnije, a pogotovo pravo zimsko doba
AutoMoto / Flash | 26. 10. 2017. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1. Planirajte rutu i pazite na vremenske uvjete

Internet je u današnje vrijeme gotovo jedini izvor točnih podataka o vremenskoj prognozi. Pripazite i na izvješća o stanju na cestama, koja se redovno emitiraju na radijskim frekvencijama. Također, isplanirajte svoju rutu poznatim pravcima, radije nego predjelima u kojima se ne snalazite i ne orijentirate.

2. Pijte puno vode

Kada je hladnije dehidracija se može činiti nemogućom, no jedna američka studija pokazala je da 1 - 2 posto gubitka tekućine (tjelesne mase) dovodi do osjetnih promjena što se tiče umora i smanjenja koncentracije. Jedino rješenje je držati nekoliko bočica vode u pretincu, kako biste se uvijek mogli dobro osjećati.

3. Jedite dovoljno hrane

Za hladnijega vremena tijelo treba puno više zaliha energije kako bi se "održalo na radnoj temperaturi". Tu energiju crpi iz namirnica koje pojedete, zato se pobrinite da ta količina bude dovoljna. Nemojte odabrati samo čokoladice i kekse za put, već uzmite i sendviče, poneko voće ili nešto "na žlicu". Sve to uravnotežit će vam prehranu i dati tijelu sve potrebne sastojke za normalan rad. Također, za svaki slučaj "spakirajte" količinu hrane i tekućine dovoljnu za cijeli dan, u slučaju da negdje nenadano "zapnete".

4. Spakirajte torbu za hitne slučajeve

U nju stavite grebalicu za led, uže za vuču, pijesak za mačke (poslužit će kao dobro sredstvo za prianjanje na snijegu/ledu), deku, dobru svjetiljku, svijeću, šibice, dobru knjigu i po mogućnosti prijenosni radio.

5. Usporite

Najbolji i univerzalni savjet za hladnije razdoblje, odnosno zimu, jeste smanjiti brzinu za otprilike pedeset posto. Iako ponekad vožnja po kiši, snijegu ili ledu izgleda zabavno i bezbrižno, ne možete znati što će se dogoditi iza svakog ugla, zato radije usporite kako biste si dali dovoljno vremena za reakcije. Također je važno ne previše usporiti, pogotovo po snijegu, jer autu treba konstantno kretanje da bi prošao neke sniježne zapreke ili nanose.

6. Budite nježni

Pod ovime ne mislimo prema sebi ili nekoj drugoj osobi, već prema automobilu. Odnosno njegovim komandama. Uravnoteženo upravljanje ključ je održavanju kontrole u "škakljivim" i "skliskim" situacijama. Najgore što možete učiniti je da počnete izvoditi nagle pokrete upravljačem, zato se u takvim situacijama treba smiriti, usporiti i uravnoteženo djelovati, bez panike.

7. Naučite "spasiti" proklizavanje

Mnogi vozači ne znaju kako auto funkcionira u trenutku proklizavanja. Bilo to preko "nosa" ili zanošenjem stražnjega dijela, proklizavanje nikada nije ugodno. Može se dogoditi zbog prevelike brzine, loše ceste, loših vremenskih uvjeta itd. No, najvažnije je naučiti kako reagirati. Kada auto počne proklizavati, ključno je lagano skrenuti u onu stranu u koju želite da prednji dio auta ide.

8. Pripazite na gume

Najvažnije je imati na automobilu uvijek dovoljno "napumpane" gume, prema vrijednostimakoje je propisao proizvođač, a također je ključno da one budu zimske i ne budu istrošene. Također, preferirajte zimske gume radije nego M + S gume za sva godišnja doba, jer iako je između njih malena razlika, upravo vas ta razlika može eventualno izvući iz dubokog snijega.

9. Redovite uzmite predah

Putovanje zimi više je iscrpljujuće nego ljeti. Pokušajte se odmoriti, popiti kavu ili sok svakih sat do sat i pol vremena. Čak je i pet minuta dovoljno kako bi se čovjekova koncentracija dovela na maksimum.

10. Ostanite u vozilu

Ako negdje zapnete, ostanite u vozilu, ugrijani i čekajte pomoć. Pripazite da ispušna cijev bude slobodna, jer ako nije ugljični monoksid može se vratiti u kabinu, što rezultira fatalnim posljedicama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close