'Računala na kotačima'

Volkswagen i Rivian sklapaju milijardni dogovor za budućnost električnih automobila

AutoMoto / Flash | 02. 07. 2024. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen, najveći europski proizvođač automobila, sklapa partnerstvo vrijedno milijarde eura s američkom kompanijom Rivian radi zajedničkog razvoja tehnologije za buduće generacije električnih automobila. Rivian, poznat kao izazivač Tesle, specijaliziran je za razvoj električnih vozila s naglaskom na sofisticiranu softversku arhitekturu.

Planirano je osnivanje zajedničkog poduzeća u kojem će Volkswagen i Rivian imati jednake udjele. Glavni fokus suradnje bit će na razvoju softvera, kontrolnih jedinica i mrežne arhitekture za električne vozila. Volkswagen planira integrirati Rivianovu tehnologiju u svoje vozne linije od druge polovice ovog desetljeća, što bi trebalo omogućiti brži razvoj i implementaciju naprednih funkcija u svoje modele.

Ova suradnja označava važan korak za Volkswagen prema modelu "računala na kotačima", sličnom onome što je Tesla uspostavio. Rivian se ističe svojom "zonskom arhitekturom" koja značajno smanjuje kompleksnost vozila i povećava učinkovitost prenosa podataka unutar vozila.

Osim toga, ovaj potez Volkswagenu omogućuje uštede u razvoju tehnologije u usporedbi s unutrašnjim razvojem kroz njihovu tvrtku-kćer Cariad, koja je do sada imala izazova s kašnjenjem razvoja softvera za marke poput Audija i Porschea.

Rivian, iako vrijedan oko 11 milijardi dolara na tehnološkoj burzi Nasdaq, bilježi gubitke u poslovanju. Partnerstvo s Volkswagenom, koje je podiglo vrijednost dionica za 42%, donosi im svjež kapital potreban za daljnji razvoj, uključujući planiranu proizvodnju manjeg i jeftinijeg R2 terenca 2026. godine.

Očekuje se da će ova suradnja biti korisna za obje strane, pružajući Volkswagenu tehnološku prednost i konkurentsku prednost na tržištu električnih vozila, dok će Rivianu pružiti financijsku stabilnost i mogućnost širenja svojih inovacija na globalnom tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close