Lažiranje

Volkswagen poziva u servis 11 milijuna vozila

AutoMoto / Flash | 30. 09. 2015. u 07:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok novi šef Volkswagena najavljuje kako kompanija "ima sveobuhvatni plan" rješavanja posljedica skandala, u SAD-u gdje je afera i započela krenule su pljuštati prve tužbe prevarenih kupaca.

Kako piše Wall Street Journal, više od 20 tužbi već je predano na američkim sudovima. Odvjetnici stoga očito nisu gubili vrijeme jer je, podsjetimo, Agencija za zaštitu okoliša 18. rujna objavila da Volkswagen falsificira podatke o ispušnim plinovima za gotovo pola milijuna vozila prodanih od 2008. godine. Kako se očekuje da će biti na stotine tužbi, stručnjaci očekuju da će se većina tužitelja ujediniti pod jednu veliku tužbu. U već podnesenim tužbama tvrdi se da su kupci prevareni te se zahtijeva odšteta zbog gubitka vrijednosti automobila, piše Poslovni Dnevnik.

Također se traži i kompenzacija zbog više cijene koje su kupci platili za dizelske modele u odnosu na benzinske, a koje se reklamiralo kao čiste, s impresivnom snagom i ekonomičnom potrošnjom. Iz Volkswagena nisu imali komentara.

Kompanija je u utorak signalizirala kako će uskoro pozvati u servise svih 11 milijuna vozila u kojima je sporni softver koji falsificira podatke. U tu je brojku uključeno pet milijuna VW vozila, 2,1 milijuna Audija, 1,2 milijuna Škoda, 700.000 Seata te 1,8 milijuna lakih komercijalnih vozila.

Prvi čovjek VW-a Matthias Müller na zatvorenom je sastanku u sjedištu kompanije objavio kako je nacrt "sveobuhvatnog plana" dovršen, doznaje Reuters. Osim golemog opoziva automobila u servise širom svijeta, regulatori bi o uklanjaju posljedica skandala bili izviješteni tijekom listopada, navodno je dodao Müller.

Skandal s varanjem na ekotestovima dizelskih motora mogao bi se pretvoriti u neočekivanu slamku spasa za posrnule europske rafinerije fokusirane na proizvodnju benzina, piše Reuters. Mnoge europske rafinerije izgrađene su 50-ih godina kako bi poduprle uzlet potražnje za benzinom, a proteklih 20 godina pritisnula ih je smanjena potražnja za tim gorivom, piše Poslovni Dnevnik.

Kopirati
Drag cursor here to close