Službeno je

Volkswagen za 2027. priprema električni automobil cijene 20.000 €

Uprava Volkswagen Grupe ovog je tjedna potvrdila stratešku odluku o razvoju ulaznog modela električnog automobila, koji će se proizvoditi "u Europi i za Europu".
AutoMoto / Flash | 30. 05. 2024. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O Volkswagenovom se projektu jeftinog električnog automobila priča već mjesecima, a da to ne ostane samo na razini priče, pobrinula se uprava Volkswagen Grupe ovog tjedna.

Službeno su, naime, potvrdili plan kojim žele električnu mobilnost učiniti dostupnom svakome – i to razvojem i proizvodnjom vlastitog električnog automobila po planiranoj cijeni od 20.000 eura.

e-mobilnost svima

Ulazni električni model će se, kažu, proizvoditi "u Europi i za Europu", bit će kompaktnog oblika i s naglaskom na uštedama. Za sada je objavljena tek silueta modela, za koji se pretpostavlja da će nositi oznaku ID.1 i koji će svjetsku premijeru doživjeti 2027. godine.

Odluka uprave u skladu je s dugoročnom strategijom, kojom masovna proizvodnja VW-ovih marki ima cilj omogućiti ulazak u svijet električnih vozila što širem krugu kupaca, kroz društveno odgovorno poslovanje i uz naglasak na održivoj mobilnosti za budućnost, javlja AutoNet.

"Generacije ljudi povezuju snažne marke Volkswagen grupe sa svojim prvim automobilom – i pristupačnom mobilnošću. Kao grupa s jakim markama, takvu društvenu odgovornost preuzimamo i danas, zato sam vrlo zadovoljan što pokrećemo projekt okrenut budućnosti. Riječ je o ulaznom modelu električne mobilnosti iz Europe za Europu", naglasio je Oliver Blume, generalni izvršni direktor Volkswagen Grupe.

Postavljanje standarda

"Obećanje našeg brenda je: elektromobilnost za sve. U jezgri grupacije ispunjavamo ovo obećanje. Unatoč atraktivnoj cijeni, naši električni automobili postavit će standarde u početnom segmentu u pogledu tehnologije, dizajna, kvalitete i korisničkog iskustva", dodao je Thomas Schäfer, generalni direktor marke Volkswagen.

Projekt razvoja i proizvodnje ovog modela oslanjat će se na lokalnu industriju, što će donijeti i koristi europskom gospodarstvu. Kao dodatnu prednost lokalne proizvodnje ističu i manje potreba za transportom, što će dodatno smanjiti emisije ugljičnih spojeva u procesu proizvodnje.

Iz VW Grupe kažu i da je rad na drugom "jeftinom" modelu električnog urbanog obiteljskog automobila (ID.2all), koji će biti predstavljen 2025. godine i imat će planiranu cijenu od oko 25.000 eura. U tu obitelj vozila spadat će i jedan Cuprin model, kao i po jedan manji SUV sa znakom Škode i VW-a, a svi oni sklapat će se u Španjolskoj.

 

Kopirati
Drag cursor here to close