Kina glavna izvoznica

Volvo seli u Kinu?

AutoMoto / Flash | 04. 11. 2016. u 11:54 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volvo je, pomalo iznenađujuće najavio kako planira većinu svoje buduće proizvodnje preseliti iz Europe u Kinu, čime bi upravo Kina postala glavna izvoznica volvovih automobila, piše Autonet.hr.

Točnije, iz Volva je najavljeno kako će se proizvodnja limuzinskog S90 preseliti iz Švedske u Kinu u volvoovu tvornicu u Daqingu, a potom će se od tamo izvoziti širom svijeta. Za sada nije poznato hoće li se u Kini proizvoditi i karavanski V90. Nadalje, pogoni u Chendguu će biti zaduženi za proizvodnju sadašnjih i budućih modela serije 60, uz trenutne pogone u Švedskoj. Budući modeli serije 40 će se pak proizvoditi u tvornici u kineskom Luqiau kao i u volvoovim pogonima u Belgiji.

Kina nije jedino tržište na kojem Volvo proširuje proizvodne kapacitete s obzirom da se gradi i nova tvornica u SAD-u. Povećani interes za kinesko tržište je dakako dvojak. Naime, s jedne strane Volvo je u kineskom vlasništvu, a s druge riječ je o pojedinačno najvećem svjetskom tržištu automobila koja i dalje raste.

I dok Volvo svakako nije prvi i jedini europski proizvođač s tvornicama u Kini, riječ je o popriličnoj promjeni i vrlo ambicioznom planu premještaja značajnog dijela proizvodnje iz matične zemlje. Također, mnogi postavljaju pitanje kako će se europskim i američkim, a možda čak i kineskim kupcima svidjeti činjenica da se premium model i predvodnik ponude proizvodi u Kini te hoće li zbog toga pasti njegova prodaja?

Kopirati
Drag cursor here to close