Autonomni automobili

Vozit će i slijepi i pijani

AutoMoto / Flash | 19. 06. 2015. u 13:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autonomni automobili mogli bi postati dijelom naše svakodnevice i prije no što očekujemo. Prema prognozama stručnjaka na tom području, oni će biti standardna pojava na cestama u roku od 15 godina. Istraživač Raj Rajkumar, voditelj istraživačkog laboratorija za autonomne automobile u intervjuu za Business insider tvrdi da postoje dva glavna pristupa u izgradnji autonomnih vozila.

Temeljem izvješća i rezultata istraživanja na umjetnoj inteligenciji koja provodi Rajkumar predviđa da će automobili proći kroz nekoliko faza u narednih tri do pet godina. Razvit će se sposobnost autopilotiranja na autocestama, automobil će biti u mogućnosti upravljati, kočiti i ubrzati, Također, smatra Rajkumar automobili će moći i preticati sporije vozače koji su u njihovoj voznoj traci, a i samostalno parkiranje će uskoro biti dostupno. Očekuje nas i mogućnost da se automobil sam vozi kroz prometne zastoje. No, nakon što ga prođe vozač će morati preuzeti kontrolu nad volanom. Kada njihova upotreba poraste i kad udio autonomnih automobila u cjelokupnom prometu postane još veći. značajno će se smanjiti rizik u prometu, prometne gužve, problemi parkiranja, a tu su i uštede energije i smanjenja emisija štetnih plinova, odnosno šire gledano očuvanje okoliša.

Prednost je i što će ˝obrisati˝ starosna ograničenja kao i ostala ograničenja koja trenutno smanjuju postotak vozača, jer autonomnom automobilu neće biti važno je li vozač mlad, star, slijep, pijan i slično. Važno je naglasiti da će se uvelike smanjiti potreba i uloga prometne policije kao i premije za osiguranje vozila i krađa automobila jer će tada automobili biti ˝svjesni˝, prenosi Poslovni Dnevnik.

Međutim, autonomni automobili će vjerojatno uvesti i nove rizike, uključujući kvarove sustava povezane s pouzdanošću softvera, neutraliziranje ponašanja sudionika u prometu i općenito povećanje korištenja automobila. Potencijalni problemi koji se nameće jest i implementacija pravnog okvira i uspostava novih propisa vezanih za autonomne automobile kao i neiskustvo koje će vozači imate u situacijama koje zahtijevaju ˝pravu˝ vožnju. Još jedan velik potencijalni problem jesti gubitak radnih mjesta povezanih s vožnjom. Velika je vjerojatnost da će uzrokovati i povećanja cijena i prodaju automobila te porast godišnjih troškova za posebne usluge navigacije i servisa.

Jedna do posljednjih anketa iz ove godine koju je provelo Sveučilište za tehnologiju Delft ispitalo je mišljenje 5.000 ljudi iz 109 zemalja na temu automatizirane vožnje i autonomnih automobila. Rezultati su pokazali da 22 posto ispitanika ne želi trošiti novac za potpuno automatizirani sustav vožnje, dok je 5 posto njih naznačilo da su spremni platiti više od 30.000 dolara.

Čak 33 posto ispitanika vjeruje da će potpuno automatizirana vožnja biti vrlo ugodno i zanimljivo iskustvo, a njih 69 posto vjeruje da će do 2050. godine autonomni automobili činiti više od 50 posto udjela na tržištu. Iako se nekima čini da smo daleko od te budućnosti, stvarnost je drugačija.

Kopirati
Drag cursor here to close