Imovina u Sarajevu

''Zastava'' se bori za uzurpiranu imovinu: Na red dolazi i BiH

AutoMoto / Flash | 18. 07. 2015. u 06:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadležni prvostupanjski sud u Ljubljani presudio je da Slovenija kragujevačkoj Grupi "Zastava vozila", na ime nezakonito uzurpirane imovine, mora isplatiti nadoknadu za prodajno-servisni objekt u Ljubljani procijenjen na oko 2,4 milijuna eura.

"Zastava" očekuje znatno veću nadoknadu, uvećanu za kamate obračunate za 24 godine unazad, preciznije za razdoblje od 31. siječnja 1991. godine, piše beogradski "Danas".

U "Zastavi" očekuju da će uskoro biti riješen problem njene imovine u BiH, konkretno u Sarajevu, gdje posjeduje dva prodajno-servisna objekta ukupne vrijednosti oko 1,4 milijuna eura.

Generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Dragan Srejović kaže da će se kragujevačka tvornica, ukoliko drugostupanjski sud u Ljubljani po žalbi Slovenije poništi prethodnu presudu, obratiti Sudu u Strasbourgu.

Time, dodao je on, u "Zastavi" demonstriraju čvrstu riješenost da vrate ili naplate imovinu koja je u minulim desetljećima širom bivše Jugoslavije sticana novcem "Zastavinih" trudbenika.

"Zastava", kaže Srejović, posjeduje validnu dokumentaciju o imovini te tvornice u svim novonastalim državama na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije, piše Srna.

"Zastava" je sporazumno svojevremeno naplatila svoju imovinu u Hrvatskoj (objekt u Zagrebu i odmaralište u Pučišću na Braču) i u Makedoniji (proizvodni pogoni, hotel u Ohridu i drugo).

List podsjeća da je novcem od naplate te imovine "Zastava" izmirila stari dug "Fiatu", što je, prije desetak godina, bio prvi uvjet za povratak Talijana u kragujevačku tvornicu automobila.

Za razliku od Hrvatske, Makedonije i BiH, Crna Gora, slično Sloveniji, nije voljna sporazumno riješiti zahtjev "Zastave" da joj se vrati imovina u toj državi.

Zato je "Zastava" nedavno nadležnom sudu u Podgorici podnijela tužbu protiv Crne Gore kojom zahtijeva da joj se plati lokacija u Bečićima na kojoj je izgrađen luksuzni hotel "Splendid", za što traži nadoknadu od 11,5 milijuna eura, uz spremnost da prihvati i procjenu sudskog vještaka.

Srejović kaže da u Grupi "Zastava vozila" planiraju da novcem od nadoknade za imovinu u Sloveniji i Crnoj Gori bar djelomično riješe financijske probleme "Zastava kamiona", "Zastava specijalnih automobila" u Somboru, "Zastave INPRO" i drugih tvrtki koje posluju u okviru te grupacije.

Ova grupacija je krajem svibnja uvrštena u popis od 17 domaćih poduzeća u restrukturiranju koja će biti zaštićena od potraživanja povjeritelja u sljedećih godinu dana.

Kopirati
Drag cursor here to close