Vozili smo Renault Clio 100 TCe 100 LPG Evolution

Klin se plinom izbija!

U ova konfuzna vremena u kojima dilema oko izbora električnog ili klasičnog motora izaziva velike rasprave, pogon na plin se nameće kao mirovno rješenje.
AutoMoto / Testovi | 20. 08. 2024. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Renault Clio nedavno je doživio redizajn, koji mu je malo uzeo, malo dodao, no, u suštini sve ostaje kao što smo ne tako davno zaključili – danas ovaj odrasli gradski automobil možemo nazvati klasičarem, jer nema tu pretjerivanja s visinom, šminkom i kvaziterenskim izgledom, a njegovih više od 4 metra duljine dovoljna su za prosječnu obitelj koja zna štedjeti prostor i vozi većinu vremena po gradu i prigrađu. Naravno, idealan je kao drugi auto u obitelji i, što već znamo, flotni automobil za velike i male firme.

I, da i to napomenemo, Clio je i izvana i iznutra odrasliji, ozbiljniji, udobniji i opremljeniji nego ikad, a uz sve to je i prilično udoban, puno udobniji nego ranije generacije. Čak i u ovoj, nimalo reprezentativnoj, ali zapravo posve dovoljnoj opremi Evolution.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Renault Clio 100 TCe 100 LPG Evolution

Zapravo, paket Evolution i jest neki zlatni standard narodnog automobila novog doba – dvoje odraslih i dvoje djece smjestit će se ugodno i udobno, hladit će ih ručna klima, ali i milovati svi sigurnosni elementi današnjice. Na nevelikom srednjem displeju nema tvorničke navigacije, ali zato Android auto hvata u sekundi preko blutootha, tako da ako imate solidniji mobitel – svijet je vaš! Imate i multimediju i navigaciju!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Renault Clio 100 TCe 100 LPG Evolution

Najnovija cijena ovog Clija je 35.500 KM, a najveća caka je dualni pogon – na benzin i na plin. Oh, da! Stari, dobri plin! Sjećamo se da smo kao mlađi viđali susjede kako u prtljažnik Pezejca ili Lade stavljaju onu standardnu plinsku bocu, ne bi li istočnoj "mašini" barem malo smanjili enormnu potrošnju – i makar se pričalo kako je plin nesiguran i sklon eksploziji, ne pamtimo da je ikad ikome napravio problem u autu, pogotovo ne nešto poput eksplozije.

Dakle, zaboravite strahove predaka i poslušajte ovo – plin je i danas tu da smanji potrošnju, makar trocilindrični benzinski turbo motor niti na benzin nije rastrošan. No, s plinom ćete, kombinirano, prijeći i 1000 kilometara bez da skrenete na punjenje. Ako nestane plina, imate benzin. I obratno. I dok vozači električnih auta strahuju gdje uštekati auto za nadopunu, vaša je svaka benzinska, a svaka treća ili četvrta ima LPG servis. Možda i više od toga.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Renault Clio 100 TCe 100 LPG Evolution

Pritom, ne smijemo zaboraviti, razlike u ponašanju Clija na plinski ili benzinski pogon nema, ne osjeti se da plin slabije vuče, jer niveliranje snage je odrađeno vrhunski. Benzin je snagom malo prigušen, plin pojačan, a vi uvijek vozite samo na jednom ili na drugom. S tim da je prebacivanje pogona ručno na prekidaču/displeju sa strane volana lijevo. I lagano.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Renault Clio 100 TCe 100 LPG Evolution
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Renault Clio 100 TCe 100 LPG Evolution
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Renault Clio 100 TCe 100 LPG Evolution
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Renault Clio 100 TCe 100 LPG Evolution
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Renault Clio 100 TCe 100 LPG Evolution

Potrošnja plina je u prosjeku 7.5 litara na otvorenoj cesti ili 9.5 litara u gradu. Cijena plina je upola cijene goriva. Kad vozite na benzin, potrošnja je 5 do 5.5 na otvorenoj cesti do 8 litara u gradu. Kombinirano, vrlo prihvatljivo, troškovima na razini nekadašnjeg modela Renault Clio 1.5 dCi, odnosno dizelaša.

A kako su dizelaše prvo protjerali iz manjih auta (tu je Clio zadnji položio oružje), a električni i hibridi su, hvala na pitanju, još uvijek skupi, postavilo se pitanje – što će zamijeniti Clio dizel u svim tim firmama, službama i dostavama? I, dabome, tko će ga zamijeniti kod privatnih osoba koje su navikle na gradske aute koji troše poput upaljača?

I, evo vam odgovora! Renault Clio TCe LPG – duh dizelaša živi kroz dualni pogon Clija, elegantno i bez skrivenih troškova. Uz garanciju pet godina ili 100.000 kilometara i troškove servisa samo 41 marku više nego za ekvivalentnog isključivo benzinca. Tvornički plinski pogon ne samo da je siguran, nego ga skoro i ne primijetite.

Naravno, za 35.500 KM ne očekujte danas brdo opreme, nema ni meke plastike interijera kao u višim opremama Clija, digitalna instrument ploča čini se siromašnijom nego ranije u Renaultima, ali sve potrebno za sigurnu i razmjerno udobnu vožnju je tu. I šestbrzinski mjenjač, poslovično ne najprecizniji u svemiru, ponekad iznervira prilikom traženja prave brzine. Pogotovo jer i benzin i plin ne opraštaju spavanje na ručici mjenjača.

I još pokoja sitnica malo pokazuje da je moglo i bolje, ali tu i tamo nađe se dašak glamuroznijeg nastupa – recimo, gumeni rukohvati na vratima popravljaju osjećaj plastične tvrdoće, a osjećaj na volanu bolji je nego ikada, iako još ne vrhunski.  Ali u kompletu – ovaj Clio je heroj radničke klase, ako takva danas uopće postoji. Nagledat ćemo ih se u narednim godinama, obično u ovoj istoj bijeloj boji, a vaš može biti već danas.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Renault Clio 100 TCe 100 LPG Evolution

35.500 KM. Nekad je to bilo puno auta. Danas jedva da pronađete nešto po toj cijeni. Ako vas smara električna budućnost, a žalite za dizelašima, hoćete novo i samim tim pouzdano auto, a ne želite se razbacivati uglavnom nepotrebnom i skupom opremom…drugim riječima, trebate li posve novi "peri – deri" auto sa malom potrošnjom i blagim podsjećanjem na sigurnu prošlost kad je i malo auta bilo dovoljno auta – evo ga! Skromnost mu je vrlina! Auto za bezbrižne, ali i ne baš zahtjevne.

Za dodatna pitanja oko ovog modela, Renault Clio 100 TCe LPG Evolution, na usluzi vam stoji GUMA M. Bilo da ste pravna ili privatna osoba, u ova čudna vremena, benzin i plin u kombinaciji možda su dobitna balkanska kombinacija.

Kopirati
Drag cursor here to close