Nizozemska

Stiže prvi taksi bez vozača

AutoMoto / Testovi | 25. 09. 2015. u 12:50 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da je uvođenje vozila sa auto-pilotom u svakodnevni promet bliže nego što se misli, pokazuje primjer iz Nizozemske. U studenom će u toj zemlji početi prometovati prva električna robotizirana WEpod vozila, a korisnici će moći da ih rezerviraju pomoću posebne smartphone aplikacije.

Autonomno vozilo nazvano WEpod prevozit će putnike između dva gradića, Ede i Wageningen, u istočnoj pokrajni Gelderland. Iako u svijetu već postoje robotizirana električna vozila, kao što su ParkShuttle u Rotterdamu, ili Heathrow Pod u Londonu, ona su projektirana tako da se kreću isključivo po unaprijed određenoj prometnoj traci ili u pješačkim zonama.

Za razliku od njih, WEpod će se kretati regularnim cestama, zajedno sa drugim sudionicima u prometu. U probnom periodu, WEpod se neće koristiti u zahtjevnim situacijama, kao što su prometne špice, noćni uvjeti vožnje ili loši vremenski uvjeti.

Kretanje vozila i sigurnost putnika nadzirat će se iz posebnog kontrolnog centra. U WEpod će se moći smhestiti do šest osoba, a maksimalna brzina neće prelaziti 25 km/h. Vozilo će se kretati uz pomoć kamera, radara, lasera i GPS uređaja, koji će nadzirati okolinu.

Istraživači sa Sveučilišta u Wageningenu, koji testiraju vozila prije puštanja u promet, kažu da će WEpod također biti opremljen dodatnim kamerama za snimanje i registriranje prostornih repera koji će služiti kao dopunska navigacija u slučaju da je GPS navođenje neprecizno zbog prepreka na cesti, poput drveća, objavio je B92.

Korisnici će ovaj svojevrsni "taksi bez vozača" moći da rezerviraju putem aplikacije za smartphone. Putnik samo treba upisati lokaciju sa koje kreće i krajnju destinaciju, a maršutu određuje samo vozilo.

Električna robotizirana vozila koja će se koristiti u Nizozemskoj projektirala je francuska firma EasyMile, za potrebe projekta Citymobil2. Ovaj projekat financirala je EU u potrazi za novim rješenjima javnog prometa u urbanim sredinama.

Vozila su već testirana u mjestu Vantaa, u Finskoj, gdje je ovaj vid prijevoza do sada koristilo 19.000 putnika, kao i u kampusu Sveučilišta u Lausanni, u Švicarskoj. Nakon probnih vožnji, tijekom kojih će se nizozemski WEpod kretati po unaprijed određenim rutama, vozila će ući u redovnu upotrebu od svibnja 2016. Očekuje se da će osim na relaciji Ede - Wegeningen kasnije početi prometovati i u drugim oblastima u Nizozemskoj, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close