Ugovor

Toyota postaje stopostotni vlasnik Daihatsua

AutoMoto / Testovi | 29. 01. 2016. u 10:43 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toyota će kupiti preostalih 48,8% akcija proizvođača automobila Daihatsu i tako postati stopostotni vlasnik ove marke, priopćili su iz japanske kompanije.

Dogovor će biti finaliziran u kolovozu, najavili su čelnici Toyote koja trenutno posjeduje 51,2 posto vlasništva kompanije Daihatsu. Za sada nije priopćeno koliko će ova transakcija koštati najvećeg svjetskog proizvođača automobila, ali spekulira se da je riječ o sumi od oko 3,2 milijarde dolara.

Kada se preuzimanje okonča, Toyota i Daihatsu usvojit će jedinstvenu strategiju za proizvodnju vozila iz segmenta malih automobila. Daihatsu će biti zadužen za razvoj malih putničkih vozila, a ona će se kasnije proizvoditi i prodavati pod različitim amblemima, pri čemu će oba brenda zadržati svoje specifičnosti.

Toyota i Daihatsu će dijeliti tehnologije već od faze konceptnih automobila. Toyota će se fokusirati na pitanja sigurnosti, zaštite okoline, komfora u vožnji i iskustva korisnika, dok će Daihatsu svoje napore usmjeriti na razvoj tehnologija koje doprinose smanjenju troškova proizvodnje i potrošnje goriva.

Dogovorena je i zajednička logistika na tržištima u razvoju, prenio je B92.

Kopirati
Drag cursor here to close