Greška

Volkswagen priznao grešku, prodaja dizelaša u Americi stopirana

AutoMoto / Testovi | 21. 09. 2015. u 19:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon skandala sa prikrivanjem stvarnih nivoa zagađenja dizel motora u Americi, oglasio se i prvi čovjek Volkswagena, Martin Winterkorn. Winterkorn je priopćio da osobno veoma žali što je kompanija na ovaj način iznevjerila povjerenja kupaca i javnosti.

On je dodao da će Volkswagen pokrenuti istragu i obećao da će kompanija "učiniti sve što je neophodno kako bi ispravila nanijetu štetu".

Podsjećamo, američka Agencija za zaštitiu okoline (EPA) optužila je grupaciju Volkswagen da je uz pomoć softverskog uređaja prikrivala stvarni nivo zagađenja dizel motora koji su ugrađeni u skoro pola milijuna vozila na tržištu SAD, prenosi B92.

Riječ je o četvorocilindarskim, 2.0 litatrskim TDI jedinicama koje su ugrađivane u modele Volkswagena i Audija na američkom tržištu u posljednjih 6 godina.

Ironično, ovi motori reklamirani su na siteu proizvođača kao "čisti" dizelaši (clean diesel), a EPA tvrdi da zahvaljujući softverskoj prijevari vozila u stvarnosti emitiraju 10 do 40 puta više štetnih plinova (azotnih oksida) nego što je dozvoljeno.

Volkswagen je odmah obustavio prodaju vozila sa problematičnim motorima u Sjedinjenim Državama, a suočen je i sa velikom novčanom kaznom koja maksimalno može da iznosi 37.500 dolara po automobilu (do sada je u SAD prodato oko 482.000 vozila sa spornim dizel motorima).

Predstavnica agencije rekla je da je razočarana postupkom renomiranog proizvođača automobila. EPA će najvjerojatnije uskratiti Volkswagenu certifikat za 2.0 TDI motor, što će se odraziti na modele planirane za 2016. godinu, među kojima je restilizirani Passat za američko tržište.

Kopirati
Drag cursor here to close