7. redovita sjednica

FERK na sjedinici oduzeo dozvole za rad za proizvodnju električne energije

FERK je u srijedu u Mostaru održao sedmu redovitu sjednicu na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o zahtjevima za oduzimanje dozvola za rad proizvođačima električne energije,
Gospodarstvo / Flash | 27. 03. 2024. u 16:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na temelju zakonskih ovlaštenja a u cilju izvršenja svoje nadležnosti, FERK je na sjednici u srijedu utvrdio Nacrt pravilnika o stjecanju statusa kvalificiranog proizvođača i Nacrta pravilnika o metodologiji utvrđivanja maksimalnih vrijednosti zajamčenih otkupnih cijena, zamjenske tržišne cijene i graničnih vrijednosti fiksnih premija.

FERK će u svojim prostorijama u Mostaru održati usmene opće rasprave o nacrtima pravilnika i to o: Nacrtu pravilnika o stjecanju statusa kvalificiranog proizvođača 8.4.2024. godine s početkom u 11 sati, a o Nacrtu pravilnika o metodologiji utvrđivanja maksimalnih vrijednosti zajamčenih otkupnih cijena, zamjenske tržišne cijene i graničnih vrijednosti fiksnih premija 8.4.2024. godine s početkom u 13 sati.

Na usmene opće rasprave mogu doći sve zainteresirane pravne i fizičke osobe kojima će se pružiti mogućnost davanja komentara na nacrte pravilnika. Preslike nacrta pravilnika i obrazloženja uz nacrte možete dobiti svakim radnim danom od 11 do 13 sati, u sjedištu FERK-a, na protokolu, Kneza Domagoja 12 A u Mostaru ili na službenoj internetskoj stranici FERK-a, www.ferk.ba. Rok za podnošenje pisanih komentara na navedene nacrte pravilnika je do 9.4.2024. godine do 12 sati.

Oduzimanje dozvola

FERK je, postupajući po Zahtjevu za oduzimanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja TC-LINK d.o.o. Čitluk za solarnu fotonaponsku elektranu "TC SOLAR", nakon provedenog postupka donio rješenje o oduzimanju dozvole budući da navedenom podnositelju zahtjeva više nije potrebna dozvola za obavljanje elektroenergetske djelatnosti sukladno Zakonu o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz istih razloga FERK je je donio dva rješenja o oduzimanju dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikro-postrojenju OIE za podnositelje zahtjeva: "MARKBENZ"  d.o.o. Stolac za solarnu fotonaponsku elektranu "MARK BENZ 1" i Proizvodnja električne energije "AIA Solar" Vlasnik: Omahić Amar iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu "AIA 1-23".

Status kvalificiranog proizvođača

Status kvalificiranog proizvođača utvrđen je za tri podnositelja zahtjeva, te su donesena tri rješenja za: NARIS COLOR d.o.o. Tešanj za solarnu fotonaponsku elektranu "NARIS", "KVESIĆ" vlasnica Mirjana Kvesić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja za solarnu fotonaponsku elektranu "KVESIĆ 2" i "GRADNJA 1" d.o.o. Tešanj za solarnu fotonaponsku elektranu "GRADNJA 1".

Na sjednici je donesen i Zaključak po zahtjevu za oduzimanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva d.o.o. "SOLAR GOLD" Bihać za četiri solarne fotonaponske elektrane: "SOLAR GOLD 1", "SOLAR GOLD 2", "SOLAR GOLD 3" i "SOLAR GOLD 4".

Također doneseno je i osam zaključaka po Zahtjevu za oduzimanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikro-postrojenju OIE za podnositelje zahtjeva: "SOLAR" vl. Isić Mirzeta; za solarnu fotonaponsku elektranu "SOLAR GOLD", d.o.o. "SOLAR GOLD" Bihać; za solarnu  fotonaponsku elektranu "SOLAR GOLD A", d.o.o. "SOLAR GOLD" Bihać; za solarnu fotonaponsku elektranu "SOLAR GOLD B", d.o.o. "SOLAR GOLD" Bihać; za solarnu  fotonaponsku elektranu "SOLAR GOLD C", d.o.o. "SOLAR GOLD" Bihać; za solarnu  fotonaponsku elektranu "SOLAR GOLD D", VETERINARSKA STANICA "CONCETRANA VETT" d.o.o. Doboj Istok za solarnu  fotonaponsku elektranu "YAVIN", Solarna elektrana "EMA", Vlasnik: Jahić Ekrem za solarnu  fotonaponsku elektranu "EMA" i "MB SOLAR", Vlasnik: Mujaković Besim za solarnu fotonaponsku elektranu "MB 1-23 kW".

Doneseno je i Rješenja po Zahtjevu za oduzimanju Dozvole za rad za opskrbu električnom energijom – dozvola II. reda, imatelju dozvole THE VOLT d.o.o. iz Mostara.

Naftno gospodarstvo

Iz naftnog gospodarstva donesena su: dva rješenja prijedlogu Dozvole za rad (licencije) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a, podnositelja zahtjeva: "TRANSPORTBETON" d.o.o. Kiseljak i ArcelorMittal d.o.o. Zenica, Rješenje po prijedlogu Dozvole za rad (licencije) za trgovanje LPG-om podnositelja zahtjeva "HOLDINA" d.o.o. Sarajevo i Zaključak po zahtjevu za izdavanje Dozvole za rad (licencije) za trgovinu naftnim derivatima osim LPG-om podnositelja zahtjeva BYPASS d.o.o. Kakanj.

Na današnjoj redovitoj sjednici FERK je usvojio nacrt dozvole za rad (licencije) transport naftnih derivata cestovnim prometom podnositelja zahtjeva AD-TANK d.o.o. Stolac.

Nacrt dozvola i obavijesti za javnost mogu se preuzeti na internetskoj stranici FERK-a www.ferk.ba, a zainteresirane osobe mogu dostaviti i svoje pisane komentare na nacrte do 5.4.2024. godine do 12 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12A, Mostar, kao i na elektroničku adresu kontakt@ferk.ba.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju postotka za obračun varijabilnog dijela regulatornih naknada za 2024. godinu i Rješenje o utvrđivanju pojedinačnih iznosa godišnjih regulatornih naknada za 2024. godinu za imatelje dozvola za obavljanje elektroenergetskih djelatnosti koji plaćaju varijabilni dio.

Također, nakon razmatranja žalbi na akte koje su donijela javna elektroprivredna poduzeća, FERK je na sjednici donio dva rješenja i jedan zaključak, te jedno rješenje po zahtjevu za rješenje spora.

Kopirati
Drag cursor here to close