Pune bačve ribe

Godinama 'operirali' na Buškom jezeru: Na povratku za Bosnu zaustavljeni 'veliki igrači'

Rezultat ove akcije prijava je Ekološke udruge sportskih ribolovaca Buško jezero koja već duže vrijeme upozorava na krivolov koji se godinama događa na jezeru.
Gospodarstvo / Ekologija | 30. 04. 2024. u 14:25 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici kriminalističke policije MUP-a HBŽ su proteklog vikenda, po prijavi Ekološke udruge sportskih ribolovaca Buško jezero, kod Kupresa zaustavili ribare iz Živinice koji se, kako to tvrde iz Udruge, već duži niz godina bave krivolovom na ovom jezeru. Pri tom im je oduzeta veća količina ribe i oprema za krivolov.

Veliki igrači

''Oni su bili jedni od većih igrača, sada bi trebala ići kaznena prijava. Raspolažemo s dosta informacija  tako da je samo pitanje vremena kada će i ostali doći na red'', kazali su za Bljesak.info iz Udruge.

Rezultat ove akcije prijava je Ekološke udruge sportskih ribolovaca Buško jezero koja već duže vrijeme upozorava na krivolov koji se godinama događa na jezeru. Naime, ribolovci iz drugih mjesta redovno s bačvama prelaze stotine kilometara na obale Buškog jezera i odnose velike količine ribe.

Riječ je o ribarima iz Bosne koji su, kako su kazali iz udruge, zbog nekontroliranog izlova uništili svoje vode te sada isto to nastoje učiniti i ovdje.

''Jezero Modrac u blizini Tuzle nekad je bilo puno ribe, više nego u Buškom jezeru, koja je nestala zbog nekontroliranog izlova. Kad su uništili svoje jezero zbog izlova sada dolaze loviti ovdje, rade ovdje isto ono što su radili gore'', kazali su ranije za Bljesak.

Nekontrolirani izlov

Godine krivolova na Buškom jezeru uspjele su uništiti populaciju ribe. Iako je na jezeru dozvoljen samo  sportsko rekreacijski ribolov, iz Udruge su upozorili kako ovo što se sada radim upozorili su, ne spada u to nego u masovni izlov.

Naglašavaju, da ukoliko se ovoj pošasti ne stane u kraj, Buško jezero moglo bi uskoro doživjeti sudbine drugih jezera u Bosni i Hercegovini koja su zbog nekontroliranog izlova ostala bez ribe. Ribari koji su na tim jezerima nekada lovili sada prelaze stotine kilometara i rade ono što su nekad radili na svojim jezerima - nekontrolirano love.

Kopirati
Drag cursor here to close