Predizborne izjave

Je li spalionica zaista neizvediva u Mostaru: Demanti izazvao još više pitanja!

Udruženje demantiralo tvrdnje o spalionici u Mostaru. Prepiska između Udruženja i prof.dr. Rahimića nastavljena je na društvenim mrežama
Gospodarstvo / Ekologija | 19. 09. 2024. u 08:40 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Kadir van Lohuizen / Spalionica smeća

Gostujući na jednom od podcasta, prof. dr. Đani Rahimić, koji se nalazi na listi za lokalne izbore, iznio je niz tvrdnji vezanih za nemogućnost izgradnje spalionice u Mostaru, koje su naišle na reakciju Građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Rahimić je, između ostalog, izjavio kako nije realno obećavati izgradnju spalionice u gradu od 100.000 stanovnika, te je naglasio da zemlje poput Slovenije i Hrvatske nemaju spalionice, dok je za izgradnju jedne potrebno deset godina i stotine milijuna maraka.

Međutim, udruženje je brzo reagiralo, demantirajući navedene tvrdnje. Prema njihovim podacima, u Sloveniji trenutno postoje tri spalionice, dok je u Europskoj uniji u funkciji ukupno 504 spalionice. Također, naveli su da se spalionica kapaciteta 50.000 tona može izgraditi u roku od dvije godine, po cijeni od približno 15 milijuna eura, dok spalionice većeg kapaciteta, od 100.000 tona, koštaju oko 50 milijuna eura.

Udruženje je istaknulo kako smatraju da Rahimićev nastup može biti povezan s predstojećim lokalnim izborima, na kojima se kandidira za gradonačelnika Mostara, te su ga pozvali da ne širi neistinite informacije.

Također su dodali da će nastaviti pratiti razvoj situacije vezane za deponiju Uborak te mu zaželjeli sreću na izborima.

Doista, prema podacima koji se mogu pronaći na portalu Energetika-net.com, a koji se poziva na podatke Državnog ureda za statistiku Slovenije, u ovoj državi rade tri spalionice otpada.

Zanimljiv je i nastavak priče koji se dogodio na Facebook stranicama Građanske inicijative gdje se javio i prozvani prof.dr. Đani Rahimić.

''Ja se izvinjavam na lapsusu koji se desio, tačno je da u Sloveniji ima spalionica, ali samo jedna i to u Celju. Njena izgradnja jeste trajala dvije godine, ali cjelokupan proces planiranja je trajao 15 godina i imali su 70% finansiranja iz EU. Ja nikada nisam rekao da u evropi nema puno spalionica nego sam htio reći da nije lako izgraditi novu spalionicu i da se to ne treba olako obećavati kao rješenje posebno u Mostaru gdje nemate uspostavljen sistem grijanja i ne bi bilo ekonomično imati spalionicu ako nemate gdje plasirati toplotnu energiju'', napisao je u svome odgovoru prof. Rahimić.

Međutim, u komentaru nakon toga, korisnik koji je na Facebooku registriran pod imenom Edhem Custovic napisao je kako Slovenija danas ima tri spalionice.

Zanimljiv je i komentar korisnika Edhema Ćustovića koji piše, ''... Postavili smo pitanje, ko je u nacrt regulacionog plana za Mostar na prostoru današnje deponije Uborak ucrtao energanu ili spalionicu. Na to pitanje treba da odgovore vijećnici Grada Mostara. Kao što nećemo dozvoliti proširenje deponije tako nećemo dozvoliti izgradnju spalionice na ovom prostoru. Mi znamo kakav uticaj ima sadašnja deponija ali i znamo koje su štetne posljedice dimnih plinova i pepela iz spalionica...''.

Na kraju ove prepiske još se jednim postom oglasio prozvani Rahimić napisavši ''spalionica u Mostaru nema nikakvog smisla, a isto tako se slažem da deponiju treba u razumnom roku zatvoriti. Ja ću uskoro objaviti detaljnu strategiju kako smatram da se treba rješavati ovo pitanje''.

Print Screen s Facebooka / Prepiska na društvenim mrežama
Kopirati
Drag cursor here to close