Kokain

'Našmrkani' morski psi

Znanstvenici su svoje nalaze opisali kao "zabrinjavajuće" za morski eko-sustav.
Gospodarstvo / Ekologija | 23. 07. 2024. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Testiranjem morskih pasa u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivni na kokain, a znanstvenici izražavaju bojazan da će to dovesti do promjene njihovog ponašanja.

Morski biolozi testirali su 13 morskih pasa uzetih iz priobalnih voda u blizini Rio de Janeira i otkrili da sve imaju visoku razinu kokaina u mišićima i jetri, piše britanski Telegraf.

Otkrivene su koncentracije kokaina i do 100 puta veće od onih koje su ranije otkrivene kod drugih morskih životinja.

Znanstvenici su svoje nalaze opisali kao "zabrinjavajuće" za morski eko-sustav, naveo je Tanjug.

U članku za časopis Science of the Total Environment oni su naveli da droga u morskim psima vjerojatno potiče iz odvoda ilegalnih laboratorija u kojima se proizvodi kokain ili iz kanalizacije, odnosno urina i izmeta korisnika droga.

Tim znanstvenika je naveo da je moguće i da su se morski psi hranili paketima kokaina koje su krijumčari droge izgubili ili bacili u more, ali da je to manje vjerojatno.

Znanstvenici kažu kako su rezultati pokazali kroničnu izloženost kokainu zbog ljudi koji koriste kokain u Rio de Janeiru i zbog ispuštanja ljudskog urina i fekalija kroz kanalizaciju, kao i iz ilegalnih laboratorija.

Kažu kako pored obala Brazila obično nema mnogo odbačenih paketa kokaina, za razliku od Meksika i Floride, što znači da je malo vjerojatno da su morski psi došle do njih.

Ističe se da je kokain je vjerojatno štetan po zdravlje životinja, ali da se još ne zna utječe li droga na njihovo ponašanje, čineći ih agresivnijim i nepredvidivijim.

 

Kopirati
Drag cursor here to close