Studija

Očekuje se rast broja smrtnih slučajeva zbog ekstremne vrućine u Europi

Prema rezultatima studije južna Europa i regija koji bilježe starenje stanovništva bit će najranjiviji tijekom učestalijih smrtonosnih toplotnih valova
Gospodarstvo / Ekologija | 22. 08. 2024. u 20:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova studija upozorila je da se predviđa da će broj smrtnih slučajeva od ekstremnih vrućina u Europi biti naglo povećan u narednim desetljećima, a potencijalno će godišnje biti 55.000 smrtnih slučajeva više do 2100. godine ako se ne poduzmu značajne mjere u borbi protiv klimatskih promjena, javlja Anadolu.

''Ovo povećanje bi označilo rast broja smrtnih slučajeva povezanih s temperaturom za 13,5 posto, što je ogromna suprotnost predviđenom smanjenju broja smrtnih slučajeva uzrokovanih prehladom'', pokazala je studija objavljena u časopisu ''The Lancet Public Health'' u četvrtak.

Trenutno, temperaturni ekstremi u Europi uzrokuju oko 407.500 smrtnih slučajeva godišnje, a hladno vrijeme je glavni krivac.

Između 1991. i 2020. godine, u prosjeku 364.000 smrtnih slučajeva godišnje se pripisuje hladnoći, dok je vrućina bila krivac za 44.000 smrtnih slučajeva.

Smrtni slučajevi uzrokovani hladnoćom su povijesni bili veći u istočnoj Europi, dok je u južnoj Europi više umrlih od ekstremnih vrućina.

Međutim, očekuje se da će se ovaj trend preokrenuti dok se planeta i dalje zagrijava.

Prema rezultatima studije južna Europa i regiji koji bilježe starenje stanovništva bit će najranjiviji tijekom učestalijih smrtonosnih toplotnih valova.

 

Kopirati
Drag cursor here to close