Gradsko vijeće uz građane

Prva pobjeda mještana Livna u zaštiti izvora pitke vode

Većina vijećnika je stala uz mještane koji su izborili prvu institucionalnu pobjedu na putu da trajno zaštite svoje izvore pitke vode, u čijoj blizini su bila planirana istraživanja i eksploatacija.
Gospodarstvo / Ekologija | 13. 06. 2024. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na redovnoj sjednici Gradskog vijeća Livno u veljači ove godine, većina vijećnika su izglasali Zaključak o poništenju suglasnost Općinskog vijeća iz 2010. godine o davanju suglasnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju i istraživanje vode na lokaciji "Poljane" u Livnu.

Većina vijećnika je stala uz mještane koji su izborili prvu institucionalnu pobjedu na putu da trajno zaštite svoje izvore pitke vode, u čijoj blizini su bila planirana istraživanja i eksploatacija.

Konačno uvaženo mišljenje građana

"Ovaj Zaključak GV Livno je bila prekretnica u našim nastojanjima da se konačno uvaže mišljenja mještana i dokazi koje smo godinama prikupljali, te, da Gradska uprava Livna i vijećnici uvaže naše stavove po pitanju sporne koncesije", navode aktivisti neformalne grupe građana "Zaštitimo izvore Mandeka."

"Odmah nakon sjednice Gradskog vijeća uputili smo zahtjev predsjedniku županijske Skupštine i resornom ministru gospodarstva da uvaže Zaključak GV Livno i pokrenu proces preispitivanja sporne koncesije, što bi u konačnici bilo poništenje Ugovora o koncesiji", dodaju aktivisti.

Gradska uprava i Gradsko vijeće Livna nije stalo na jednom Zaključku, nego je nastavilo donositi odluke kojima je započela institucionalna borba za poštivanje mišljenja građana Livna i zakona, za uvođenje reda i pravde u oblasti izdavanja koncesija na teritoriji Grada Livna. Na  sjednici Gradskog vijeća Livno, održanoj u svibnju ove godine donesena su tri zaključka koja su od velike važnosti za građane Livna koji desetljećima čekaju ove odluke gradskih vlasti i Vijeća.

Zaključak 1:

Gradsko vijeće Livno pokreće inicijativu prema Skupštini Hercegbosanske županije za donošenje Odluke o stavljanju izvan snage Odluke o donošenju Prostornog plana za područje Hercegbosanske županije za period od 20 godina do provođenja javne rasprave o Prostornom planu za područje Hercegbosanske županije za period od 20 godina.

Zaključak 2:

Gradsko vijeće Livno povlači sve prethodno dane suglasnosti za sve dosad dodijeljene neaktivne koncesije, odnosno koncesije po kojima koncesionar zadnjih pet godina nije uplatio ili uplaćivao koncesijske naknade.

Gradsko vijeće Livno zauzima stav da će, do donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama Hercegbosanske županije odbiti dati suglasnost za sve zahtjeve za dodjelu koncesija po trenutačno važećem Zakonu o koncesijama Hercegbosanske županije.

Zaključak 3:

Gradsko vijeće Livna usvaja zaključak i predlaže Vladi Hercegbosanske županije da za sve zahtjeve Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije za prethodnu suglasnost, kada su u pitanju koncesije za obnovljive izvore energije (vjetar i sunce), uz pozitivno mišljenje lokalne zajednice na javnoj raspravi, osigura sljedeće prilikom sklapanja koncesijskog ugovora za područje Grada Livna:

Plaćanje dodatne naknade:

Vjetroelektrane: 6.000,00 BAM godišnje po MWh instalirane snage, uvećano za godišnju stopu inflacije.

Fotonaponske elektrane: 2.700,00 BAM godišnje po MWh instalirane snage, uvećano za godišnju stopu inflacije.

Ulaganje u projekte lokalne zajednice:

Vjetroelektrane: 3,80 BAM godišnje po MWh proizvedene električne energije, uvećano za godišnju stopu inflacije.

Fotonaponske elektrane: 2,51 BAM godišnje po MWh proizvedene električne energije, uvećano za godišnju stopu inflacije.

Minimalno plaćanje u slučaju smanjene proizvodnje:

Vjetroelektrane: 10.000,00 BAM godišnje po MWh instalirane snage.

Fotonaponske elektrane: 4.000,00 BAM godišnje po MWh priključne snage.

Koncesionar je obavezan plaćati ove iznose ako je prihod lokalne zajednice obračunat po proizvedenoj energiji manji od prihoda obračunatog po instaliranoj snazi. Ovi iznosi se također uvećavaju za godišnju stopu inflacije.

Nakon sjednice Gradskog vijeća Livno, predstavnici neformalne grupe građana "Zaštitimo izvore Mandeka" i mještana, s predstavnicima organizacija održali su sastanak sa kantonalnim ministrom privrede Miroslavom Jaglicom, na kojem su iznijeli svoj stav i argumente o potrebi preispitivanja spornog koncesijskog ugovora.

Predsjednik Vlade je u razgovoru s predstavnicima mještana izjavio da neće podržavati bilo kakva rješenja o kojim mještani nemaju pozitivan stav.

Kopirati
Drag cursor here to close