Predstavljena dva kompostera

Savršen otpad je savršen kompost | U Mostaru se podizala svijest o potrebi odlaganja organskog otpada

Riječ je o finalnoj prezentaciji projekta “Scaling Up Organic Watse by Working with Students“ - ''Povećanje kompostiranja organskog otpada kroz rad sa studentima'' podržanog od Češke razvojne agencije i UNDP-a.
Gospodarstvo / Ekologija | 17. 05. 2024. u 11:06 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podizanje svijesti o potrebi kompostiranja, odnosno zbrinjavanja organskog otpada danas su ispred Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru okupljenima prezentirali studenti ovog fakulteta. Učenike srednjih i osnovnih mostarskih škola upoznali su s izgrađenim komposterima te ih educirali o važnosti pravilnog odlaganja organskog otpada.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru se educiralo o važnosti pravilnog odlaganja organskog otpada

Riječ je o finalnoj prezentaciji projekta “Scaling Up Organic Watse by Working with Students“ - ''Povećanje kompostiranja organskog otpada kroz rad sa studentima'' podržanog od Češke razvojne agencije i UNDP-a. 

Foto: Bljesak.info / Finalna prezentacija projekta Povećanje kompostiranja organskog otpada kroz rad sa studentima

Dekan Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Ivan Ostojić kazao je kako je ovo završni dio projekta koji je realiziran u suradnji s Agromediteranski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić Mostar i Kokoza NVO iz Češke u sklopu projekta

Naglasio će se ovom radionicom poslati poruka o važnosti jača svijesti o pravilnom odlaganju organskog otpada.

Foto: Bljesak.info / Prof. dr. sc. Ivan Ostojić

''Bitno je od rane dobi naučiti da sve što je otpad ne mora završiti na odlagalištu i da se dobar dio tog organskog otpada može iskoristiti i od njega proizvesti kompost, odnosno stvoriti organska masa koja se dalje može koristiti u poljoprivredi'', kazao je Ostojić.

Dekanesa Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić Mostar Alisa Hadžiabulić istaknula kako ova dva mostarska fakulteta već deset godina surađuju s Češkom razvojnom agencijom i Češkom vladom. A današnji dan samo je kruna onoga što su studenti oba fakulteta radili proteklog tjedna.

Foto: Bljesak.info / Učenike srednjih i osnovnih mostarskih škola upoznali su s izgrađenim komposterima

Istaknula je kako moramo raditi na osnaživanju, odnosno buđenu svijesti da znamo da svaki otpad nije otapa, učiti o vađenosti čuvanja organskog otpada.

 ''Savršen otpad je savršen kompost. Moramo naučiti našu djecu da nije uredu baciti otpad od jabuke, nego potražiti mjesto gdje će se to sačuvati. Ovo su javni komposteri u koje će svatko moći doći i baciti organski otpad'', kazala je Hadžiabulić.

Foto: Bljesak.info / Alisa Hadžiabulić, dekanica Agromediteranskog fakulteta

Čitav proces izgradnje kompostera ukratko je pojasnio Ivan Mamić, student druge godine agronomije na APTF-u.

''Prije par dana smo napravili komposter, konkretno ovaj ima tri pregrade gdje u jednu stavljamo svježi materijal, drugi nam služi za razgradnju, a treći je onda čisti kompost. Taj kompost ćemo koristiti u poljoprivredi'', pojašnjava student koji je sudjelovao u izgradnji kompostera.

Foto: Bljesak.info / Ivan Mamić, student druge godine agronomije na APTF-u.

Predstavnik Udruge ''Kokoza'' Igor Suvorov kratko se dotakao klimatskih promjena i važnosti kompostiranja.

''Ne možemo ignorirati posljedice klimatskih promjena i značajne štete nanijete bioraznolikosti od strane čovjeka. Živimo u vremenu kada se klima mijenja brže nego što bi smo to željeli, a to ima utjecaja ne samo na planet i tlo nego i direktan utjecaj na naš život. Proces kompostiranja, osim pozitivnih ekoloških, ljudima u BiH može donijeti i ekonomske benefite jer za kompost kažemo da je to svojevrsno 'crno zlato''', zaključio je Suvorov.

Nakon ovog otvaranja kompostera tijekom današnjeg dana održan je i niz edukativnih radionica na kojim su studenti ovih fakulteta djecu uputili u svijet kompostiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close