Međunarodnog karaktera

U Čapljini održana konferencija o važnosti vode i klimatskim promjenama

Glavna tema ovogodišnjeg skupa bila je ''Na raskrižju voda – Izazovi klimatskih promjena i čiste vode'', a posebna pažnja posvećena je implementaciji ciljeva održivoga razvoja
Gospodarstvo / Ekologija | 01. 10. 2024. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hotel President u Čapljini bio je domaćin Međunarodno-znanstveno-stručnog simpozija pod nazivom ''Strateške odrednice održivosti u sektoru voda'', koji je okupio vodeće stručnjake i znanstvenike iz regije i šire.

Simpozij, organiziran od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Grada Čapljine, Sveučilišta u Mostaru te Parka prirode Hutovo blato, održan je u povodu Svjetskog dana staništa, s naglaskom na klimatske izazove i održivo upravljanje vodnim resursima.

Foto: Bljesak.info / U Čapljini održana konferencija o važnosti vode i klimatskim promjenama

Glavna tema ovogodišnjeg skupa bila je ''Na raskrižju voda – Izazovi klimatskih promjena i čiste vode'', a posebna pažnja posvećena je implementaciji ciljeva održivoga razvoja (SDG 6 i SDG 14) iz Agende 2030, koji se odnose na dostupnost čiste vode i sanitarne uvjete, kao i očuvanje vodenih ekosustava.

Simpozij je svečano otvoren govorima gradonačelnika Čapljine, dr. Smiljana Vidića, ministra poljoprivrede HNŽ-a, g. Marija Jurice, te predsjednice Vlade HNŽ-a, gđe. Marije Buhač.

Foto: Bljesak.info / U Čapljini održana konferencija o važnosti vode i klimatskim promjenama

Svi su istaknuli hitnost rješavanja problema vezanih uz vodne resurse, koji su sve ugroženiji klimatskim promjenama.

Jako zanimljivo predavanje održao je dr. sc. Mario Šiljeg iz Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer, koji je predstavio najnovija istraživanja o monitoringu kakvoće voda, naglasivši važnost dugoročnog praćenja vodnih tijela radi očuvanja resursa.

Foto: Bljesak.info / U Čapljini održana konferencija o važnosti vode i klimatskim promjenama

U sklopu simpozija održan je i panel pod nazivom „Izazovi održivosti i klimatske otpornosti krških i vodenih ekosustava“, koji je moderirala dr. sc. Svjetlana Stanić-Koštroman. Sudjelovali su stručnjaci iz različitih područja – dr. sc. Mirna Habuda-Stanić sa Sveučilišta u Osijeku, dr. sc. Anita Dedić sa Sveučilišta u Mostaru, dr. sc. Irena Rozić iz Parka prirode Hutovo blato, te dr. sc. Ivan Vučković iz Elektroprojekta. Panelisti su istaknuli potrebu za međusektorskom suradnjom i prilagodbom klimatskim promjenama kako bi se osigurala održivost vodnih ekosustava.

Skup je zaključen pozivom na jačanje napora u očuvanju voda, uz naglasak na integrirani pristup i usklađivanje s globalnim ciljevima održivog razvoja.

Kopirati
Drag cursor here to close