Komunalno Mostar

Velike promjene u mostarskoj čistoći

Komunalno Mostar objavilo je kako uvodi sustav razvrstavanja kućnog otpada kako bi olakšali reciklažu i smanjili količinu otpada koji završava na deponijama.
Gospodarstvo / Ekologija | 02. 08. 2024. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

J.P. Komunalno Mostar najavilo je uvođenje novina koje će značajno poboljšati prikupljanje i odvoz otpada u Mostaru. Ove mjere, koje stupaju na snagu od 1. kolovoza 2024. godine, dizajnirane su kako bi unaprijedile kvalitetu života građana Mostara i pridonijele očuvanju okoliša, navelo je ovo mostarsko poduzeće.

Komunalno Mostar objavilo je kako uvodi sustav razvrstavanja kućnog otpada kako bi olakšali reciklažu i smanjili količinu otpada koji završava na deponijama. Građani će sada moći odvojeno prikupljati papir, staklo, plastiku, željezo i ostali reciklažni materijal. U područjima kolektivnog stanovanja postavit će se "zeleni otoci" sa posebnim kontejnerima za različite vrste otpada.

Zeleni otoci

Na "zelenim otocima" bit će dostupni kontejneri za:

  • Papir: uključujući karton, novine, knjige i prospekte.
  • Plastiku i metal: boce od vode i pića, plastične vrećice, limenke i konzervi.
  • Staklo: boce, teglice i bočice od kozmetike i lijekova.

Posebni kontejneri će biti postavljeni za elektronički otpad, omogućavajući građanima pravilno odlaganje i reciklažu starih elektronskih uređaja.

Podrška građanima u reciklaži

Ako niste sigurni u koju kategoriju spada određena ambalaža, slobodno je ubacite u miješani otpad. Na deponiji će se vršiti dodatno razvrstavanje kako bi se odvojili dijelovi za reciklažu. U područjima individualnog stanovanja građani će moći koristiti prozirne ili bijele vreće za reciklažni otpad, dok će se crne vreće koristiti za miješani otpad, navodi Komunalno.

Reciklažna dvorišta

Grad Mostar, u saradnji s Komunalnim poduzećem, otvara dva reciklažna dvorišta na lokacijama Bišće polje (Rodoč) i Sjeverni logor. Građani će ovdje moći besplatno odložiti krupni otpad kao što su stari namještaj, autogume, sanitarna oprema, manje količine građevinskog otpada i zeleni otpad.

Donacije i humanitarne aktivnosti

Na reciklažnim dvorištima građani će moći donirati staru odjeću i druge predmete koji mogu poslužiti onima u potrebi. Ovi predmeti će biti distribuirani putem humanitarnih organizacija. Također, na ovim lokacijama bit će moguće odlagati ambalažni i elektronički otpad.

Odvoz krupnog otpada

Komunalno Mostar uvodi mjesečni plan prikupljanja krupnog otpada prema zonama:

  • Zona A: Prva subota u mjesecu
  • Zona B: Druga subota u mjesecu
  • Zona C: Treća subota u mjesecu
  • Zona D: Četvrta subota u mjesecu

Građani će morati najaviti odvoz krupnog otpada kako bi se mogao planirati potreban broj vozila. Utovar krupnog otpada je obaveza naručioca, a svi koji imaju vlastiti prevoz mogu svakodnevno odvesti otpad na reciklažna dvorišta.

''Ove mjere predstavljaju veliki korak ka čišćem, zelenijem i ljepšem Mostaru. Pozivamo sve građane da se pridruže našim naporima u očuvanju okoliša i unapređenju kvalitete života u našem gradu. Skupa možemo graditi bolju budućnost za sve nas'', navelo je mostarsko Komunalno.

Kopirati
Drag cursor here to close