Prokoško jezero

VIDEO | Katastrofa na jezeru: Aktivisti prekinuli nelegalne cijevi, djelatnici ih fizički napali

Aktivisti su zbog oštećenja ilegalnog šlaufa privedeni u Policijski stanicu Fojnica gdje je Tužiteljstvo SBŽ naredilo pokretanje istrage zbog sumnje na kazneno djelo oštećenje tuđe stvari.
Gospodarstvo / Ekologija | 08. 06. 2024. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici aktivističkog pokreta "Karton Revolucija" organizirali su akciju presijecanja ilegalnih vodovodnih cijevi na lokalitetu Prokoškog jezera.

"Ovom aktivnosti smo željeli barem na kraći periodu vodu s izvora umjesto u ilegalno sagrađene vikendice vratiti u prirodu i jezero ali i prije svega skrenuti pažnju javnosti na katastrofa koja se trenutno događa na planini Vranici i pozvati institucije da krenu rješavati problem Prokoškog jezera", kazali su iz pokreta.

Ova akcija je rezultat aktivnosti koje traju više od godinu dana u kojima su zajedno sa organizacijama iz cijele Bosne i Hercegovine putem uobičajenih mehanizama (dopisi, sastanci, pozivi itd) pokušali pozvati odgovorne da započnu provođenje Zakona o proglašenju Spomenika prirode Prokoško jezero.

Aktivisti su zbog oštećenja ilegalnog šlaufa privedeni u Policijski stanicu Fojnica gdje je Tužiteljstvo SBŽ naredilo pokretanje istrage zbog sumnje na kazneno djelo oštećenje tuđe stvari.

"Ovim putem vas pozivamo da putem vaših medija ukoliko ste u mogućnosti iskoristite činjenicu da smo u javnosti putem društvenih mreža snažno delegirali ovu temu te da dublje istražite problem Prokoškog jezera kako bismo zajedničkim snagama pokušali spasiti jedno od najljepših ledničkih jezera u Europi. Smatramo posebno važnim da se ispita uloga JKP Šćona Fojnica koje na katastrofalan i protuzakonit način upravlja navedenim prostorom, inspekcija SBŽ, Šuma SBŽ, Tužiteljstva i MUP-a SBŽ te uloge Federalne razine vlasti u totalnoj anarhiji i bezakonju koje nepovratno uništava Prokoško jezeru", poručuju iz pokreta.

Kopirati
Drag cursor here to close