TI BiH

Agencija za bankarstvo RS odbila ustupiti informaciju o Banci Srpske

Gospodarstvo / Flash | 21. 09. 2015. u 10:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za bankarstvo Republike Srpske i Banka Srpske odbile su dostaviti kompletne revizorske izvještaje Banke Srpske na zahtjev Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), proglašavajući ih povjerljivim, bez obzira na javni interes i činjenicu da se radi o banci u javnom vlasništvu.

U isto vrijeme, Agencija je odbila dostaviti i informacije o mjerama koje je poduzela u ovom slučaju, postupajući potpuno netransparentno i neodgovorno, kao i u slučaju Bobar banke, priopćio je TIBiH.

Nakon što su se u javnosti pojavili skraćeni revizorski izvještaji koji ukazuju na nezakonito poslovanje Banke Srpske, TIBiH je od Agencije za bankarstvo RS i Banke Srpske tražio kopije kompletnih izvještaja vanjskog revizora za 2013. i 2014. godinu.

''Istovremeno su od Agencije tražene i mjere koje su poduzete spram sporne banke, u vidu traženja dodatnih podataka i informacija u sklopu kontrole boniteta i zakonitosti poslovanja, a sve kako bi se rasvijetlila nova financijska afera'', navode iz TI BiH.

Agencija za bankarstvo je, kako navode, odbila ustupiti sve tražene informacije proglašavajući ih povjerljivim, „čime nije uzet u obzir javni interes da se obznane sve mjere koje su do sada poduzete, ali i kompletni revizorski izvještaji, kako bi se otklonile sumnje o još jednoj financijskoj aferi“.

Banka Srpske je također odbila ustupiti tražene izvještaje, te su tako nepunih godinu dana nakon propasti Bobar banke, korisnici financijskih usluga suočeni sa novim uznemirujućim sumnjama u zakonitost poslovanja na financijskom tržištu koji nadzire Agencija za bankarstvo RS.

Ovakva praksa samo dodatno produbljuje sumnje u regularnost poslovanja Banke i javnosti se moraju pod hitno osigurati sve informacije o poslovanju Banke Srpske kako bi se povratilo narušeno povjerenje u bankarski sektor, ali i razjasnile sumnje o radu ove banke. Agencije za bankarstvo, kao nadzorno tijelo, je i u slučaju Banke Srpske i u slučaju Bobar banke pokazala da nije sprema pokazati niti minimum odgovornosti, niti opravdati svoje postojanje i ulogu.

TIBiH je pokrenuo tužbu protiv Agencije u vezi sa kršenjem Zakona o slobodi pristupa informacijama u slučaju Bobar banke i očekuje presudu, a nastavit će inzistirati na dostavljanju svih traženih informacija svim raspoloživim pravnim sredstvima i u ovom slučaju, kako od Agencije za bankarstvo RS, tako i od Banke Srpske, jer se radi o banci koja je u javnom vlasništvu i dužna je ustupiti informacije od javnog značaja'', navode iz te nevladine organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close